Politika

jutarnji doznaje

Vlada pred širom rekonstrukcijom?

Vlada pred širom rekonstrukcijom?
Patrik Macek/PIXSELL

Najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade a neposredan povod za to je izbor aktualne ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, piše u četvrtak Jutarnji list.

Razgovore o rekonstrukciji Vlade potvrdilo je Jutarnjem nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a i Vlade ali uz napomenu da, iako je uži krug Plenkovićevih suradnika sklon većem osvježenju Vlade, on sam o tome nije donio odluku. Prije svega čekao se ishod izbora u Vijeću Europe a zatim i nedjelja, za kada je predviđen novi summit Europskog vijeća na kojem bi se napokon moglo saznati tko preuzima čelne funkcije u Europskoj komisiji.

"Točno je da su Goran Jandroković i najbliži suradnici premijera skloni široj rekonstrukciji Vlade, ali u okvirima mogućega, odnosno da se pazi na odnos snaga u Saboru, kako ne bi neki ministri, budu li smijenjeni, radili probleme. No te odluke još nema", rekao je visoki izvor iz HDZ-a.

Uz ispražnjeno mjesto ministra vanjskih poslova, moguće je da će se u Banskim dvorima tražiti osvježenje i u drugim resorima, piše dnevnik. Postanu li afere ministra uprave Lovre Kuščevića preopasne za samog premijera, nije nemoguće da mu se šef Vlade na kraju zahvali na suradnji, kao što je bio slučaj s ministricom Martinom Dalić. Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao pohvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Uz Kujundžića tu su i neki drugi ministri poput Gorana Marića, koji nisu bliski Plenkoviću, piše Jutarnji list u četvrtak..  

Jedan bliski premijerov suradnik tvrdi da, ako i dođe do rekonstrukcije Vlade, to neće biti rezanje broja ministarstava,što se ranije spominjalo.


Reci što misliš!