Politika

piše večernjak

Trijumf hrvatske diplomacije

Trijumf hrvatske diplomacije
Goran Stanzl/PIXSELL

Po prvi put osoba iz Hrvatske dolazi na čelo neke ugledne međunarodne organizacije, u ovom slučaju vodeće organizacije za demokratizaciju i ljudska prava, piše u četvrtak Večernji list o izboru hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Na dužnost je izabrana s 54 glasa razlike ispred protukandidata, belgijskog šefa diplomacije Didiera Reyndersa, što je velika, neočekivana razlika, s obzirom da je u početku utrke Reynders percipiran kao favorit. Cijelo se vrijeme smatralo da je on u vodstvu a hrvatska ga je protukandidatkinja uspjela prestići tek u posljednjih 48 sati, piše dnevnik. 

"Očekivala sam da će biti dobro, ali zaista do zadnjeg trenutka bilo je vrlo neizvjesno. Mislim da je moj kolega Didier Reynerds bio vrlo kvalitetan suparnik i zahvaljujem mu na tome što je naša kampanja bila fer, demokratska i do zadnjeg trena intenzivna, rekla je Pejčinović-Burić nakon što je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je predložio i podupro njenu kandidaturu za čelnu dužnost u Vijeću Europe.

Iako je glasanje bilo tajno, hrvatsku kandidatkinju podržale su gotovo sve države srednje i istočne Europe (osim Slovenije i Srbije, kažu izvori), ali očito i članovi Parlamentarne skupštine VE iz niza drugih, zapadnih država, poput Italije Španjolske ili Njemačke. Španjolce je, kako Večernjak neslužbeno doznaje, od Reyndersa odagnao slučaj s Carlesom Puigdemontom (odbjegli lider Katalonije skriva se od Španjolskih sudova u Belgiji), a Nijemce, i to socijaldemokrate, Mariji Pejčinović-Burić je privukao Josip Juratović, SPD-ov zastupnik hrvatskih korijena koji je snažno lobirao za hrvatsku kandidatkinju. 

Marija Pejčinović-Burić nije jučer komentirala tko bi nakon nje mogao doći na ministarsko mjesto na Zrinjevcu. "To će odlučiti Vlada i premijer, koji će predložiti Saboru novo ime. Ja sam još uvijek ministrica i još neko vrijeme ću biti", rekla je ona a prenosi Večernji list u četvrtak.


Reci što misliš!