Politika

potvrdio premijer

Plenković: Šuica će biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu EK

Plenković: Šuica će biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu EK
Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica, a za izvide policija i Uskoka na Braču vezano za nekretnine u vlasništvu bivšega ministra uprave Lovre Kuščevića, kratko je rekao - "vidjet ćemo što će biti od toga".

"Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu (Vlade) donijeti odluku da kasnije predložimo Vladi, a potom i proslijedimo Odboru za europske poslove Hrvatskoga sabora, Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime Republike Hrvatske", rekao je Plenković novinarima u Opatiji gdje sudjeluje na otvorenju Svjetskog prvenstva mladih u bridžu "6th World Bridge Youth Open Championships".

Premijer je tako komentirao novinarske primjedbe da se Šuica s budućom predsjednicom Europske komisije sastala već jučer. Odbacio je tumačenje da je taj sastanak i prije formalnog prijedloga, zaobilaženje hrvatskih institucija, odnosno nadležnog saborskog odbora.

"Poanta je, kada predlažete iz svoje zemlje budućega člana EK da se unaprijed dogovorite i o kandidatkinji, a nadamo se i o portfelju s, u ovom slučaju predsjednicom EK. I da nakon toga sve to dobro prođe. Tako rade i sve ostale zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. To radimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u EU", dodao je premijer. 

Za novog političkog tajnika HDZ-a predložit ću Antu Sanadera

Upitan o izvidima koje policija i Uskok provode na otoku Braču, premijer Plenković je podsjetio da je riječ o aktivnostima koje se provode temeljem naloga suda i nema drugih komentara na to.

Na novinarsku primjedbu da je Kuščević krajem srpnja ustvrdio kako 'ne vidi razlog da ga Uskok i DORH kontaktiraju jer je afera lažna i fabricirana', premijer je ponovio da neće više ništa komentirati te dodao: "Ovo su tek procesne radnje, a vidjet ćemo što će biti od toga”.

Novinarima je potvrdio da će umjesto Kuščevića, za novog političkog tajnika HDZ-a, sutra Predsjedništvu stranke predložiti Antu Sanadera.

Upitan o plaćama u zdravstvu, Plenković je poručio da je Vladina politika jednostavna i jasna - da bude financijsko održivo za proračun.

"Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori prigoda različitima sindikalnim predstavnicima da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima  koji su realni", rekao je.

"U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi,... a to je bio cilj programa naše vlade. Prema tome, stvari idu dobro", istaknuo je premijer.


Reci što misliš!