Politika

Komentar ministra

Medved: Inzistiramo da nam Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

Medved: Inzistiramo da nam Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata
Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

"Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", poručio je Medved nakon sastanka održanog u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

Na pitanje je li od predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, jednog od komunikacijskih kanala sa Srbijom, bilo neke koristi po tom pitanju, Medved je odgovorio da nije. Upitan očekuje li to od Pupovca s obzirom na sadašnju situaciju i njegove posljednje izjave, uzvratio je da od svih kojih posjeduju informacije očekuje da ih podijele s nadležnim tijelima.

"Bez obzira radilo se o fizičkoj osobi, dužnosniku, osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata mogla imati saznanja, svi su pozvani i obveza svih je dati tu informaciju nadležnim tijelima u cilju pronalaska osoba nestalih u ratu", naglasio je.

Članovi Saveza obitelji 28 godina traže svoje najmilije. Neka to bude poruka svima, ako posjeduju informacije neka ih daju da možemo po njima postupiti, poručio je Medved.

Što se tiče pitanja hoće li Hrvatska Srbiji blokirati pregovore s EU-om ako se pitanje nestalih ne riješi, Medved je rekao da je Hrvatska kod otvaranja dvaju poglavlja vrlo jasno i precizno definirala koje su zapreke i uvjeti te da je prvorazredno pitanje puni doprinos u pronalasku osoba nestalih u ratu.

Predsjednica Saveza obitelji Ljiljana Alvir rekla je da su na sastanku s premijerom bili članovi obitelji iz Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, Zagreba, zapadne Slavonije te Banovine.

"Nismo zadovoljni rezultatima, ali smo zadovoljni svim što Vlada i institucije ulažu zadnje tri godine u ovaj proces. Uvijek može bolje, a to je ono što smo i danas dobili kao obećanje", izjavila je Alvir.

Što se tiče suradnje Srbije i Hrvatske po pitanju nestalih, rekla je da se ona može poboljšati diplomatskim putevima i kroz pristupne pregovore na njihovom putu prema EU-u.

Poručila je kako obitelji ne očekuju ništa "ni sutra niti ovaj tren", ali da se nadaju da će se ipak nešto dogoditi.


Reci što misliš!