Politika

štrajk na početku školske godine?

Školski sindikati najavljuju prosvjed i traže sastanak s premijerom

Školski sindikati najavljuju prosvjed i traže sastanak s premijerom
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Sindikati osnovnih i srednjih škola u petak su najavili prosvjed na Markovu trgu idućeg četvrtka, 5. rujna, kada očekuju i sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, a ako do sastanka ne dođe najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenata za plaće za 6,11 posto.

Sindikati očekuju da će na prosvjed pred Banske dvore doći 27 punih autobusa iz cijele Hrvatske. Okupit će se od 10 do 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, te u koloni doći na Trg sv. Marka u podne. U 12,30 sati, nakon sjednice Vlade, očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

Sindikati će 9. rujna najaviti štrajk

Ako ih premijer nakon prosvjeda ne primi na razgovor, sindikati će 9. rujna u Banskim dvorima urudžbirati najavu štrajka do ispunjenja zahtjeva i objaviti datum početka štrajka.

"Nama štrajk nije cilj, nego samo sredstvo pritiska. Naš je cilj postići pravedan koeficijent složenosti poslova i vjerujem da svaka odgovorna Vlada mora prihvatiti naše argumente. Premijer mora konačno početi govoriti da je obrazovanje i budućnost cijele zemlje važna cijeloj Vladi, a naročito njemu", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Poručio je da početak školske godine u ponedjeljak, 9. rujna, nije u pitanju, jer tada će eventualno najaviti štrajk, nakon čega slijedi postupak mirenja, koji bi trebao završiti do 14. ili, najkasnije, 16. rujna.

O povećanju koeficijenata složenosti poslova ne misle pregovarati, rekao je, a Vlada njihov zahtjev za korekcijom koeficijenata, koji je prihvatila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, mora ispuniti.

Izmjene koeficijenata traže jer u sustavu obrazovanja postoje radna mjesta slične strukture i složenosti poslova ali s različitim koeficijentima. Tako asistent na sveučilištu s VSS-om i pet godina staža ima bolji koeficijent od profesora u školi s VSS-om i 20 godina radnog staža.

Razlika među njihovim koeficijentima je 6,11 posto, upravo za koliko traže povećanje. S porastom koeficijenta takvom profesoru plaća bi u prosjeku porasla za 600 do 700 kuna, odnosno s oko 6500 kuna neto na preko 7000 neto.

Plaće u obrazovanju ne mogu se riješiti podizanjem osnovice

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da ministar financija Zdravko Marić griješi kada smatra da se zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja može se riješiti pregovorima o osnovici plaće.

U obrazovanju je najveći postotak učitelja i zaposlenika s VSS-om, a oni su još uvijek na 19. mjestu od 19 promatranih djelatnosti, odnosno najpotplaćeniji u Hrvatskoj, kaže Šprem.

Socijalni partneri čekaju očitovanje premijera već više od dva mjeseca, on mora biti svjestan da postoje međunarodne konvencije o socijalnom dijalogu i da može biti oštro kritiziran iz Europe jer je socijalni dijalog u ovom trenutku fikcija, dodala je.

Istovremeno, u novoj školskoj godini učitelje očekuje kurikularna reforma, novi zadaci i izazovi koji povećavaju složenost njihovih poslova. Kako se onda može reći da za sustav obrazovanja nema novaca, kaže Šprem.


Reci što misliš!