Politika

SDP priprema Zakon o podrijetlu imovine

SDP priprema Zakon o podrijetlu imovine
Marko Prpic/PIXSELL

Član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković najavio je u petak, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, da ta stranka priprema Zakon o podrijetlu imovine.

„Razgovarali smo o setu naših antikorupcijskih zakona i utvrdili draft Zakona o porijeklu imovine“, kazao je Hajduković, poslije sjednice Predsjedništva koje se okupilo prvi put nakon ljetne stanke.

Koordinator antikorupcijskog programa SDP-a Josip Kregar rekao je da u današnjem društvu postoji sasvim evidentna razlika između onoga što neki ljudi imaju i njihovih prihoda.

„I sada postoji način da se utvrdi nesrazmjer između zakonito i nezakonito stečene imovine, međutim, Ministarstvo financija u tome se nije osobito iskazalo. Dojam je da se pri tome postupa vrlo selektivno, a ne principijelno pa se slučajevi otvaraju kada je netko ostao bez političke moći ili ga se posebno kažnjava zbog toga što se protivi vladajućima“, ustvrdio je.

Najavio je i da će SDP pripremiti Zakon o lobiranju jer, kaže, ta djelatnost nije na dobrom glasu, a treba biti regulirana kao što je u većini razvijenih zemalja.

„To će biti i važan signal da postoje razlike između političkih stranaka, a to je odgovornost i politička etičnost. To je nešto što mora pokazati da svi nisu isti, da nisu isto loši nego da je politika djelatnost u kojoj imaju što raditi i potrebni su pošteni ljudi“, poručio je Kregar.

Hajduković je dodao da je Predsjedništvo SDP-a još jednom najoštrije osudilo slučaj Damira Škare, osumnjičenog za silovanje, posebice zbog toga što postoje opravdane sumnje u zlouporabe sustava i čitav niz propusta u ovom slučaju.

Naglasio je i da stranka daje svu potrebnu podršku svom kandidatu Zoranu Milanoviću, a sljedeći tjedan osnovat će se i izborni stožer.

U njemu bi, neslužbeno se može čuti, sudjelovali predstavnici svih županijskih organizacija SDP-a koji bi bili poveznica Milanovića i stranke, a glavni čovjek za vezu između stožera i stranke trebao bi biti glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Milanović se u kampanju vraća sutra, kada bi zajedno s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, trebao posjetiti poljoprivredni sajam u Gudovcu.

Predsjedništvo SDP-a nije razgovaralo o ukidanju ili ublažavanju suspenzije četvorici članova Predsjedništva, koja traje od srpnja prošle godine.

Neslužbeno je objašnjenje da je to u ovlasti Glavnog odbora SDP-a koji će se okupiti najvjerojatnije početkom listopada. A da bi ishod mogao biti povoljan po suspendirane Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića naznačio je nedavno Bernardić u intervjuu za portal Telegram da će o tome na njegov prijedlog „razgovarati već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, razmatrat ćemo ublažavanje kazne suspendiranima o kojoj će konačnu odluku donijeti Glavni odbor“.


Reci što misliš!