Politika

Županijski HSU traži pravednije uređenje obiteljske mirovine

Županijski HSU traži pravednije uređenje obiteljske mirovine
Filip Matijević/ HRT Radio Zadar

Zadržavanje svoje ili uzimanje 70 posto mirovine preminulog supružnika nije dovoljno za dostojanstvenu starost. Zato je HSU-u prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina, poručio je na medijskoj konferenciji Branislav Jelenić.

U vrijeme niza izbora koji su pred nama Hrvatska stranka umirovljenika ulazi s inicijativom uspostave instituta obiteljske mirovine. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, a drugačijim mirovinskim sustavom to žele promijeniti.

Zadržavanje svoje ili uzimanje 70 posto mirovine preminulog supružnika nije dovoljno za dostojanstvenu starost. Zato je HSU-u prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina, poručio je na medijskoj konferenciji Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU Zadarske županije:

Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Time bračni partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo unatoč desetljećima plaćanja doprinosa čime ih država bezrazložno svrstava i potpuno neosjetljivo svrstava u skupinu najdiskriminiranijih građana Republike Hrvatske.

Dodaje kako nemaju ništa protiv vladine ideje uvođenja nacionalne mirovine koju bi dobili svi, bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž, ali tvrde da se one ne bi smjele isplaćivati iz mirovinskog sustava u koji su stotine tisuća ljudi uplaćivale čitav radni vijek. Kako bi lakše proveli svoje ideje, važno je dobiti potporu građana, ali i jedinstvo umirovljenika - prije svega na političkom planu:

Zbog tog velikog cilja predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja poslao je pozivno pismo svim čelnicima političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom u kojem ih poziva na ujedinjenje kako bi se rascjepkano biračko tijelo umirovljenika ujedinilo i ispunilo zadane ciljeve.

Jelenić je zaključio kako temu obiteljske mirovine žele aktualizirati i na predstojećim predsjedničkim, ali i na parlamentarnim izborima dogodine kako bi za ovu inicijativu dobili potporu i drugih političkih subjekata.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti