Politika

predsjednički kandidat

Đapić: Dan pada Vukovara ne smije biti blagdan

Đapić: Dan pada Vukovara ne smije biti blagdan
Josip Regović/PIXSELL

Predsjednički kandidat stranke DESNO Anto Đapić rekao je u subotu, komentirajući predložene izmjene Zakona o državnim blagdanima, da dan pada Vukovara ne smije biti blagdan jer tu nema razloga za slavlje.

Đapić je ustvrdio da su nacionalni blagdani razlog za svenarodno slavlje i afirmaciju državne osobnosti, kojima se obilježavaju pobjede, a ne porazi.

"Stoga dan pada Vukovara ne može niti smije biti blagdan, jer tu nema ničega što bi bilo razlog za slavlje, to bi bio civilizacijski presedan potpuno suprotan identitetu hrvatskog naroda", naglasio je Đapić na konferenciji za novinare, govoreći o "opasnim nejasnoćama o državnim blagdanima i pijetetu prema Vukovaru".

No, dan pada Vukovara po njemu treba obilježiti u organizaciji države. Taj dan Đapić je usporedio s Velikim petkom kada ne zvone crkvena zvona, a operaciju Oluja nazvao hrvatskim Uskrsom, danom kada se slavi pobjeda života nad smrću.

"Kada govorimo o pijetetu prema žrtvama moramo biti jako oprezni, i zapitati se drži li hrvatska politika istinski do dubokog poštovanja žrtava. Odgovorno kažem da ne drži jer ne možemo dopustiti da o glasovima manjina ovisi hoće li se usvojiti Zakon o državnim blagdanima", rekao je Đapić koji smatra da je potrebno ukinuti ustavni Zakon o pravima manjina.

"Nama treba novi Ustav prema kojem je ovo država hrvatskog naroda i izborni zakon kojim će svaki glas jednako vrijediti. Tek na takav način moći ćemo formirati saziv Sabora koji će moći rješavati probleme o kojima danas govorimo. Treba nam obnova hrvatske državnosti i vraćanje snažnim političkim orijentirima koje je postavio predsjednik Franjo Tuđman, za što se zalažem i u predsjedničkoj kampanji", rekao je Đapić.

Za Dan državnosti koji će se ponovno obilježavati 30. svibnja, Đapić je rekao da je to primjeren datum koji mora imati prioritet jer je tada temeljem volje hrvatskog naroda formiran višestranački državni Sabor iz kojeg su proizišle druge važne odluke i datumi.

Đapić, međutim, smatra kako je nedopustivo da i dalje postoji Dan antifašizma kao državni blagdan na kojem paradiraju "aveti prošlosti".


Reci što misliš!