Politika

sjednica vlade

Plenković: Pooštravanjem zakona protiv obiteljskog nasilja

Plenković: Pooštravanjem zakona protiv obiteljskog nasilja
Patrik Macek/Pixsell

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, koje će Vlada izmjenama pooštriti, revidirani su na tragu politike prevencije i suzbijanja obiteljskog nasilja, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak.

"Sva tri zakona revidirali smo na tragu njihove politike prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, a kojim strašnim slučajevima smo svjedočili u zadnjih godinu dana", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je kako su u izmjene tih zakona, uz pravne sručnjake iz tih područja, uključili i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja te različite građanske inicijative. 

Ocjenjujući velikim korakom naprijed pooštravanje kazni i promjenu bića kaznenih dijela, Plenković je rekao da će u tom zakonskom paketu dodijeliti status službenih osoba djelatnicima socijalne skrbi te djelatnicima u odgoju i obrazovanju. "Učitelji sada postaju službene osobe temeljem ovoga zakonodavstva", rekao je.

Naveo je i da su kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike osigurali dodatnih 70 milijuna kuna za osiguravanje rada skloništa za žene žrtve nasilja te do kraja godine rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih nemaju.

"Imamo niz zakonskih, ali i operativnih i financijskih iskoraka. Vjerujem da će ovakve izmjene naići na jednu, vjerujem, unisonu potporu u Hrvatskom saboru", poručio je.

Plenković je rekao i da u paketu izmjena kaznenog zakona brišu iz kaznenog zakona djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi i za kojeg drže kako nije potrebno biti u našem kaznenom zakonu.

Istaknuo je i kako je to signal za daljnje poštivanje slobode medija u zemlji. 


Reci što misliš!