Politika

#komentar

Božinović o smjenama: Ovakvi prekršaji se ne mogu tolerirati i posljedice su jasne

Ovakvi prekršaji ne mogu se tolerirati i posljedice su jasne, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak nakon što je zamjenik ravnatelja policije Josip Čelić podnio ''zahtjev za razrješenje s dužnosti'', nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, a za što nije bio kažnjen.

"Od prvog dana otkad smo preuzeli odgovornost za ovaj sustav, rekli smo da ćemo uvijek stati iza policijskih službenika, iza posla koji rade na način da je zakonit... Ovakvi prekršaji se ne mogu tolerirati i posljedice su jasne", poručio je Božinović u ponedjeljak na izvanrednoj konferenciji za novinare.

"To je način na koji vodimo sustav. Već sam nekoliko puta kazao da je MUP sustav koji vrlo konzekventno i brzo reagira kad su u pitanju bilo kakve nepravilnosti u njegovim redovima. Time se ne dovode u pitanje njihove profesionale usluge i sposobnost. Oni su sami podnijeli ostavke i to je nešto što smo u konačnici i očekivali. Time se ne dovode u pitanje njihove sposobnosti i zasluge. Oni to sami znaju", zaključio je ministar.

Detalje o postupku koji je prethodio Čelićevoj ostavci iznio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

"Provedeni su razgovori sa svim djelatnicima koji su sudjelovali i postupali prema zamjeniku glavnog ravnatelja. Potvrđeno je da je zamjenik glavnog ravnatelja zaista zaustavljen i da je počinio prekršaj. Vlastoručno je odmah potpisao zapisnik i dokumentacija i videozapis postoji u postaji prometne policije Zadar", pojasnio je Milina. Dodao je da je obavljen razgovor sa svim sudionicima i da pritom nije potvrđen navod da je zamjenik ravnatelja policije poticao da se prekršaj ne procesuira.

Govoreći o smjeni načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara koji je zbog sličnog prekršaja, također na zadarskom području, smijenjen u ponedjeljak, Milina je rekao da su o tome policijski službenici "napravili pismena, ali nisu procesuirali događaj".

"Ovo smatram činom osobne odgovornosti, kako zamjenika glavnog ravnatelja, tako i načelnika PU krapisnko-zagorske. Načelnik PU zadarske je od mene osobno zatražio da se načelnik postaje prometne policije Zadar premjesti na drugo radno mjesto", kazao je Milina.

Upitan je li bilo komunikacije između Ćelića i Kulaša, Milina je rekao da nitko od njih nije, u bilo kojem trenutku, tražio da se krene s procesuiranjem događaja te je dodao kako je komunikacije bilo te da se zbog toga pokreće disciplinski postupak.

Milinu su novinari upitali i je li premještaj dovoljna sankcija. "Jedna od najtežih sankcija je premještaj na niže pozicije. Premještaj od pozicije drugog čovjeka policije, to je jedna od težih mjera", odgovorio je i dodao kako ti policajci mogu opet napredovati u skladu s poslovnikom.  

MUP je poslijepodne izvijestio da je zahtjev za razrješenje s dužnosti podnio zamjenik glavnog ravnatelja, ali i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske te načelnik Postaje prometne policije Zadar, nakon što je "stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku".

U izvanredni nadzor uputio ih je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića, kazali su u MUP-u.

"Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja". Riječ je o slučaju od 9. ožujka 2019. kada je utvrđen prekršaj prekoračenja brzine kretanja u mjestu Sabunike, za vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske.


Reci što misliš!