Politika

u fokusu

Divjak: Ne može se nadoknada riješiti čarobnim štapićem

Divjak: Ne može se nadoknada riješiti čarobnim štapićem
Igor Soban/PIXSELL

Gošća N1 Studija uživo bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Osvrnula se na načine nadoknade u školama nakon štrajka, svoje uloge u cijeloj priči, odnos s premijerom i kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak misli da su za maturante napravili dobar plan odgovora na situaciju koja je nastala.

"Četrdeset posto škola ima 16 nastavnih dana, a ostali imaju manje. Neki se bune, ali to je manji broj. Većina je zadovoljna da su dobili uputu, ali i autonomiju da u skladu sa situacijom u školi donesu novi kalendar rada u školi. Važno je da smo mi odredili krajnji datum da se odrade sve nadoknade.

Za maturante je to 29. svibnja, a 26. lipnja za sve ostale i u tom roku se može napraviti sve što je potrebno da bismo imali isporuku ishoda učenja i zakonski obim 160 sati za maturante i 175 za ostale i nema pomjeranja krajnjeg roka mature i mislim da je to jako važno i sada ovu regulativu, pravilnike poslagujemo tako da se neki djijelovi ispita mogu odraditi ranije ili izborni predmeti da se mogu odraditi ranije. Važno je da se maturante ne ugrožava", rekla je.

Misli da maturanti neće markirati nadoknade i od njih očekuje zrelost. "Kao što smo poštovali pravo zaposlenika na štrajk, tako sada u suradnji sa zaposlenicima, ravnateljima, učenicima i roditeljima smo pronašli dobar put da se nadoknada napravi i da nitko ne bude oštećen. Ne može se nadoknada riješiti čarobnim štapićem niti treba dezevuirati ulogu ravnatelja koji znaju koliko treba konkretne nadoknade napraviti."

Osvrnula se i na predsjedničke izbore i izjavu aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko loših rezultata PISA testiranja.

"Bila bih puno zadovoljnija da je manje estradizacije i trivijalizacije, a više suštine. Morala sma reagirati ako se kaže da je PISA koja je provedena u rano proljeće 2018. rezultat reforme uvedene prije tri mjeseca ja moram kazati da to nikakve veze nema.

Sve reforme koje uvedete u obrazovanje ne mogu dati rezultate od danas do sutra. Prvi rezultati oko učinaka reforme koje ćemo moći isčitati iz PISA istraživanja će biti 2024., a djelomično 2021. Svima treba biti jasno da treba uložiti napor da razumijemo obrazovni sustav i da on ne smije biti meta sporadičnih ulaza u sustav i kritika koji nemaju podloge."

Na pitanje je li reakcija Ivana Vrdoljaka na izjave predsjednice bila primjerena kaže da je to njegov način komunikacije i njegovo osobno pravo. "Ali bilo je važno da se jasno kaže da je to potpuno nepovezano i da kritika nije bila na mjestu i mora se odmah u korijenu zaustaviti lažna informacija, ako to odmah ne napravite ona postane poluistina.

Nekada je efektnije reći nešto što je možda atraktivnije u smislu naslova i mi smo danas nekako naviknuti da bolje čujemo ono što je efektno nego ono što je argument. U vrijeme dok se šire poluistine i dezinformacije jako brzo nekada je efektnije ovo što je napravio gospodin Vrdoljak od onoga što sam ja rekla, a to je argumetirano pobijanje netočne informacije", smatra Divjak.

Na pitanje hoće li sljedeće PISA istraživanje vidjeti kao svoju odgovornost odgvorila je potvrdno jer je, kaže, za vrijeme aktualnog istraživanja bila tek osam mjeseci ministrica.

Divjak ističe da reformski procesi moraju biti kontinuirani pa kaže da je dolaskom na funkciju bilo puno napada jer je preuzela ono što je bilo napravljeno i temeljem toga su se radile recenzije, poboljšanja.

"To sad ne odgovara SDP-u koji su napravili nešto što je bilo na razini dobrog skupa papira i nije odgovaralo nekima koji su mislili da se treba ići ispočetka. Mislim da nemamo vremena svaki mandat započinjati analizom i onda idmeo u reformu nego moramo preuzeti ono što smo imali, procijeniti što je dobro i voditi dalje.

To mora biti depersonalizirano,tako rade zrele države i demokracije, a ono što mi radimo - poslije mene potop, a prije mene ništa - ne valja. Politika kontinuiteta s poboljšanjima jedino može voditi ovaj sustav naprijed."

Oko štrajka kaže da je cijelo vrijeme aktivno radila na rješenju, ali i istaknula da je samo u jednom trenutku rekla da financijsku odluku od pola milijarde kuna ne može donijeti niti jedan ministar i tražila je da se sjedne za stol i ne prepucava.

I dalje stoji pri tezi da smo pratili igre moći i dodala da je i trenutačna situacija u Francuskoj slična. Smatra da kad se zbilja sjelo za stol da su stvari krenule naprijed, ali je nažalost do onda bilo puno potrošenih prijedloga i prilika.

Na pitanje je li se premijer Andrej Plenković inatio odgovara da je za njega to bila kompleksna situacija i da za premijera nije jednostavno donijeti takvu financijsku odluku, ali da bez njega takve odluke nema.

Na pitanje očekuje li da je premijer brani u Saboru navela je nekoliko stvari za koje kaže da je obećala provesti ih, da se one nalaze u  Vladinom planu reformi, pa ne vidi razloga da ih ne spomene.

 


Reci što misliš!