Sci-Tech

Sigurnost

Yahoo pretražuje svu dolaznu poštu za američke tajne službe

Yahoo pretražuje svu dolaznu poštu za američke tajne službe

Prema informacijama koje je objavio Reuters, Yahoo je prošle godine razvio softver kojim je pretraživao svu dolaznu poštu svojih korisnika u potrazi za informacijama koje su tražile američke tajne službe.

U Reutersovom izvješću koje se poziva na informacije od tri bivša zaposlenika i četvrte osobe upoznate s cijelim programom, Yahoo je za potrebe National Security Agency i FBI-a pretraživao milijune dolazni poruka na računima svojih korisnika. Prema riječima sigurnosnih stručnjaka, ovo je prvi poznati slučaj u kojem je velika internetska tvrtka udovoljila zahtjevima sigurnosnih stručnjaka za pretragom sve dolazne pošte, naspram uobičajene prakse vezane uz pretragu pohranjenih poruka ili pretraživanje malog broja računa u stvarnom vremenu.

Nije poznato koje točno informacije su tražile sigurnosne službe, već samo da su od Yahooa zahtijevali traženje određenog skupa znakova. Prema informacijama od bivših zaposlenika, CEO Yahooa, Marissa Mayer odlučila je prihvatiti zahtjeve sigurnosnih službi, zbog čega je sredinom prošle godine tvrtku napustio glavni direktor za informacijsku sigurnost, Alex Stamos, koji je sada na sličnoj poziciji u Facebooku.

Nije poznato koje podatke je Yahoo stvarno predao tajnim službama, niti da li su sličnim zahtjevima udovoljili i drugi pružatelji uloga za upravljanje elektroničkom poštom.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.