Sci-Tech

zanimljivo

Bill Gates želi da ugrađujemo implantate, no mogli bi riješiti problem dijabetesa ili HIV-a

Bill Gates želi da ugrađujemo implantate, no mogli bi riješiti problem dijabetesa ili HIV-a
Wikipedia

Minijaturni implantat u dogledno vrijeme mogao bi spašavati ljude od opasnosti vezanih uz infekciju HIV-om, a Bill & Melinda Gates Foundation želi osigurati da se to ostvari čim prije i na što je moguće lakši način

Nije potrebno čekati na infekciju HIV-om kako bi se borilo protiv ovog virusa, koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije (AIDS).

Profilaksom prije izlaganja virusu moguće je drastično smanjiti šansu da se HIV uopće 'udomaći' u ljudskom tijelu, no za to je potrebno pažljivo doziranje, što nije jednostavno za izvesti na ugroženim područjima poput subsaharske Afrike.

Fondacija Bill & Melinda Gates investira čak 140 milijuna dolara na Intarcia Therapeuticsov program kojim se razvija minijaturni potkožni implantat, koji bi u periodima od pola godine ili godinu dana u tijelo ispuštao točno odgovarajuću količinu lijeka protiv HIV-a. Slična pumpica planira se i za dijabetes, a na papiru su stvari praktički gotove.

Ipak, za praktičnu primjenu implantata kontra HIV-a trebat će čekati još neko vrijeme. Regulacijski programi i testovi su glavne stvari na putu koji nosi mnogo potencijala. Tehnologija je već tu, a glavne prepreke su dalji testovi i cijena. No, za to bi se mogle pobrinuti financijske injekcije poput ove Gatesovih.


Reci što misliš!