Sci-Tech

Sigurnost kao sastavni dio razvoja

Glavni trendovi u području informatičke sigurnosti u 2016. godini

Glavni trendovi u području informatičke sigurnosti u 2016. godini

Glavni trendovi u području informatičke sigurnosti u 2016. godini bit će potreba za naglaskom na sigurnost prilikom razvoja proizvoda, značajne promjene u pristupu privatnost podataka u skladu s novom regulativom EU, promjene koje se tiču sigurnosti u kontekstu Interneta stvari i nosivih uređaja, te prilagođeni, vrlo ciljani napadi s ciljem krađe podataka i ucjena, a čijim će počiniteljima biti teško ući u trag…

Stručnjaci za internetsku i informatičku sigurnost u Symantecu predviđaju da će godinu koja je upravo počela u području cybersigurnosti obilježiti sljedeći trendovi u pojedinim segmentima.

"Je li ovo sigurno", pitaju korisnici nosivih uređaja
Bitkom oko privatnosti dominira apatija korisnika i razmišljanje isključivo o praktičnosti, barem kada govorimo o posljednjih nekoliko godina, a sigurnosni sektor često javnost pita koliko smo se toga spremni odreći kako bismo imali lagodan život.

Sigurnost kao sastavni dio razvoja i dizajna proizvoda
Internet stvari (Internet of Things, IoT) ne može biti uspješan ukoliko sigurnost nije sastavni dio dizajna proizvoda ili usluge. Bez sigurnosti u srži ovih proizvoda, Internet stvari mogao bi se vrlo lako pretvoriti u Internet ranjivosti (Internet of Vulnerabilities).

Zakoni vezani uz privatnost otići će još korak dalje
Predstojeća direktiva Europske unije o zaštiti podataka vrlo će jasno i nedvosmisleno reformirati upravljanje prikupljenim podacima u Europskoj uniji.

Nejasne crte između napada koje provode države i onih koje provode usamljeni pojedinci
Razina sofisticiranosti koju smo dosad smatrali specifičnom za napade iza kojih su stajale pojedine države uskoro će se moći vidjeti i kod napada koje će provoditi pojedinci.

Posebno osmišljeni i prilagođeni napadi
Usko ciljani napadi na vladine organizacije i tvrtke bit će još precizniji u svojem ciljanju žrtve, a sve zbog veće profesionaliziranosti hakerskih grupa.

Još više digitalnih ucjena
Prijevare s elementom ucjene bit će sve popularnije. To je profitabilan posao, zadatak je relativno jednostavan i omogućava osvetničku zabavu za sve one koji napade provode zbog zadovoljstva a ne zbog financijske dobiti. Kriptirani ransomware bit će sve rašireniji a podatke neće biti moguće dobiti natrag bez plaćanja ucjene.

Slabosti u mobilnom oklopu
Broj novih zloćudnih programa za Android vrlo vjerojatno će i dalje ostati visok ili će čak i dalje rasti.

Dosadašnji sigurnosni upadi uspješno su "potrgali" danas prevladavajući sustav autorizacije.

Velik broj sigurnosnih napada i uspješnih upada u sustave u 2015. dokazao je organizacijama da je trenutačni model koji počiva na sustavu korisničkih imena i lozinki, jednostavno, loš, te da će stoga morati ubrzati svoje planove da se od takvog sustava odmaknu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.