Sci-Tech

Huawei uletio u rat s Appleom

Huawei uletio u rat s Appleom

Generalni direktor (CEO) Huaweija Richard Yu po svaku je cijenu nastojao uvjeriti novinare i korisnike kako je novi flagship model Mate S po svemu superiorniji od iPhonea 6 Plus.



Uoči otvaranja najvećega europskog sajma potrošačke elektronike IFA-e u Berlinu, najveći proizvođači odlučili su premijerno predstavili nove adute za nastupajuću sezonu.

Premda se očekivalo da će Samsung uskovitlati prašinu novim adutima, ranije predstavljanje modela Galaxy 6 Edge+ posjetiteljima IFA-e omogućuje da ga već posjeduju, s obzirom na početak prodaje usporedo s otvaranjem sajma.

Među prvima je novu perjanicu u ponudi pokazao Huawei. Posrijedi je model Mate S.

CEO Huaweija Richard Yu pohvalio se kako ovaj nasljednik lanjskog modela Mate 7 ima 5,5-inčni zaslon i jedan je od prvih uređaja na tržištu sa sustavom upravljanja temeljenom na jačini pritiska, sličnom kao Appleov Force Touch koji se već koristi na novim MacBookovima.

Zapravo, Huawei je najavio otvoreni rat s Appleom usporedivši novi flagship uređaj s iPhoneom 6 Plus koji, prema njima, ima nebrojene prednosti. Tako je naveo da veliki zaslon od 5,5 inča stane u kompaktnije, manje tijelo i pola milimetra uže kućište.

Rezolucija je 1.080 p, ima zaslon 2,5D Gorilla Glass četvrte generacije, 13-megapikselnu kameru s poboljšanom stabilizacijom slike, a baterija traje više od jednog dana pri snažnoj uporabi.

Naglasio je i senzor otiska prsta koji omogućuje jednostavnije snimanje sebića (kažiprst je na poleđini uređaja, pa je lakše okidanje), a sve je dizajnirano oblije kako bi uređaj bolje ležao u ruci.

Richard Yu svima je nastojao pokazati kako je Mate S bolji od iPhonea 6 Plus pa je istaknuo kako se ovaj uređaj dvostruko brže puni od Appleova najvećeg modela.

Naveo je povijesni razvoj stilova unosa podataka naglasivši kako je Motorola bila zaslužna za tipke i stylus, HTC za touch screen, a Apple za Force Touch, no upravo je Huawei svojim senzorom Knucle Sense napravio revoluciju. Predstavio je Knuckle sense 2.0 koji omogućuje da se kuckanjem upravlja aplikacijama, no zaboravio je da budućnost pripada glasovnom upravljanju, a tu je Apple sa Sirijem već daleko odmaknuo.

Zapravo, taj način prezentacije gdje se po svaku cijenu nastojalo umanjiti Appleove prednosti (pa i to da je Android 5.0 bolji od iOS-a 8.2.1) i nije nešto čime bi se Huawei trebao dičiti. Jednostavno, ako su uvjereni u svoje prednosti, nije trebalo grčevito se držati za odlike lanjskih modela, bilo kojeg proizvođača.

Ono što zbilja može biti prednost Huaweijevog modela jest činjenica da ima dva utora za SIM kartice pa se korisnik lako može prebacivati između različitih 4G mreža. Standardna verzija uređaja stajat će 649 eura na odabranim tržištima (3 GB RAM-a/32 GB pohrane), a premium verzija sa 64 GB stajat će 699 eura. U ponudi će biti i verzija od 128 GB, ali cijena će naknadno biti objavljena.

Uređaji će biti dostupni tijekom rujna, ali ne i u Hrvatskoj i regiji. Od bliskih tržišta jedino će u Srbiji biti dostupan drugi, jednostavniji novi model, G8, čija je cijena 399 eura.

Osim ova dva uređaja, Huawei je predstavio i seriju novih smartwatcheva čija će se cijena kretati od 399 do 699 eura.
 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.