Sci-Tech

Najbolji kultni filmovi u kojima su hakeri i internet - junaci

Najbolji kultni filmovi u kojima su hakeri i internet - junaci

Internet je s nama već nekoliko desetljeća. Unatoč tome, filmaši i danas muku muče s uklapanjem toga modernoga fenomena u filmske radnje. Neki su filmovi takve tematike prestari (Tron, recimo), drugi prilično usko usmjereni (Cloverfield), a treći pak koriste internet tek kao poštapalicu zapleta (Umri muški 4). Ipak, solidan je broj filmova u kojima je internet - junak!

 

Matrix (1999.)

Kultni distopijski film s ne toliko kultnim nastavcima svakako je broj jedan kad je riječ o filmskom internetu. Epski SF obiluje akcijom, romantikom i digitalnim efektima, no u osnovi to je priča o umreženome čovječanstvu koje je postalo jedno s globalnom komunikacijskom mrežom. Sreća što naše interese zastupa ona dobrohotna bakica, a ne zli Arhitekt ili agent Smith...

Hakeri (1995.)

Premda ga je kritika obezvrijedila kao klišeiziran uradak, Hakeri s mladom Angelinom Jolie i Jonnyjem Lee Millerom danas među web populacijom imaju kultni status. Dakako, samo hakiranje holivudski je stilizirano, ali film doista ima svoje realistične trenutke poput testiranja poznavanja literature mladoga Dadea. Povrh toga, Fisher Stevens fantastičan je negativac!

Muškarci koji mrze žene (2009.)

Famozna švedska trilogija Millenium upoznaje nas s mladom i neobičnom hakericom Lisbeth Salander (igra je danas svjetski poznata Noomi Rapace). Lisbeth kao od šale provaljuje u korporativne mreže, čita podatke s diskova frendova i neprijatelja te krade novac s računa kriminalaca. A najbolje od svega je činjenica da je sve skupa - poprilično realistično.

Swordfish (2001.)

Ok, znamo da je hakiranje u Swordfishu prikazano posve groteskno, da Hugh Jackman nije baš neki haker, da film obiluje nasiljem, eksplozijama i rešetanjem negativaca, ali je sve skupa - ludo zabavno! Za gledanje filma, doduše, nije potrebno uključiti mozak, no ovaj tehno triler obećava dva sata dobre zabave, plus zgodnu Halle Berry i Travoltu kao negativca.

Društvena mreža (2010.)

Proslavljeni redatelj David Fincher stvarnu je kronologiju nastanka najveće društvene mreže na svijetu pretočio u izvrstan film. Danas bez Facebooka ne možemo funkcionirati, a još 2003. godine cijela je stvar postojala tek u glavi mladoga Marka Zuckerberga. Srećom za nas milijardu i pol, Facebook danas spaja mnoge prijatelje. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.