Sci-Tech

Službeno

Nadogradnja Windows Phone 8.1 dolazi 24. lipnja

Nadogradnja Windows Phone 8.1 dolazi 24. lipnja

Windows Phone 8.1 je u Developer Preview varijanti na mnogim uređajima već danas, no službena nadogradnja s dodatnim mogućnostima stiže 24. lipnja

Windows Phone 8.1 je u Developer Preview varijanti na mnogim uređajima već danas, no službena nadogradnja s dodatnim mogućnostima stiže 24. lipnja - ili bi barem trebala, ovisno o mobilnim operaterima. Bilo kako bilo, životni ciklus platforme u izdanju 8.1 počinje upravo na taj dan, a donosi i neke nadogradnje u odnosu na Dev Preview.

 

O nadogradnji koja donosi ono što su željeli mnogi je već ranije bilo riječi. U nadogradnji posebno vrijedi istaknuti nove mogućnosti prilagodbe uređaja. Osim postavljanja pozadine koja iskorištava efekt paralakse, moguće je postaviti do tri stupca pločica standardne (srednje) veličine na Start ekran, naravno po želji korisnika.
Novost je svakako i središnji sustav za obavijesti, nešto što se tražilo još od samih početaka ove platforme. Funkcionira izvrsno, a iznad njega se nalazi i tzv. Action Center, unutar kojeg je moguće prilagoditi kratice za npr. aktiviranje Wi-Fi, NFC, Bluetootha i sl. Tu je još i posebna tipkovnica kojom je oboren Guinessov rekord u brzini pisanja, virtualni asistent Cortana i dr.

Developer Preview 8.1 je donio mnoge od noviteta nešto ranije, kako bi programeri imali jednostavniji uvid u to kako se ponaša sami sustav i aplikacije, a mnogi smatraju kako je nadogradnja zbog brojnih noviteta slobodno mogla nositi oznaku 9.0.

Iako do službene nadogradnje valja proći još koje vrijeme, ne savjetuje se instalacija Developer Preview varijante iz par jednostavnih razloga - bugovi i očajno trajanje baterije na nekim uređajima. Pretpostavlja se da će Nokia (sada Microsoft) izbaciti i poseban firmware koji bi trebao 'kompletirati' stvar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.