Sci-Tech

Pentagonova istraživačka ruka

Amerikanci će uskoro znati baš sve što radite na internetu

Amerikanci će uskoro znati baš sve što radite na internetu

Američka DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) radi na kojekakvim čudesima koja uključuju i humanoidne robote, ali i mnogo toga vezanog za softversku stranu priče.

Pentagonova istraživačka ruka radi, među ostalim, i na projektu 'Memex', koji bi trebao biti u stanju pretraživati bespuća interneta tamo gdje uobičajeni internetski pretraživači poput Googlea i Binga ne mogu zakoračiti

.'Memex' je dobio ime spajanjem riječi 'memory' i 'index', a projektom se želi ostvariti 'tehnološka superiornost u indeksiranju sadržaja i pretraživanja interneta'. Sustav će biti namijenjen brojnim stvarima, poput traženja mogućnosti za sprječavanje trgovine ljudima, što se obično odvija kutevima interneta koje standardne tražilice ignoriraju (chat sobe, skriveni servisi, forumi i dr.).

Da bi sve funkcioniralo, DARPA je od istraživača tražila razvoj naprednog softvera za indeksiranje weba, a kako bi se došlo do mjesta i resursa koje sadrže napredne zaštite protiv takvog indeksiranja (u pitanju su tzv. web-crawleri). Operateri 'Memexa' će onda biti u mogućnosti pristupiti indeksiranom relevantnom sadržaju s kudikamo većom preciznošću i lakoćom no što je to do sada bilo moguće.

Dok je izgledno da će se sustav koristiti za otkrivanje krijumčarenja i sl. kriminalnih aktivnosti, on će se moći iskoristiti i za brojne druge svrhe što postaje problematičnom stavkom kada se uključi špijuniranje. Vojska, vlada i policijske jedinice će od ovakvog sustava svakako imati veliku korist. S obzirom na tu problematiku, DARPA je odmah rekla kako nije zainteresirana pružiti mogućnost otkrivanja IP adresa ili sličnih informacija koje nisu namijenjene javnosti, što uključuje i pronalaženje identiteta.

Na žalost, DARPA ne objašnjava na koji način namjerava uhvatiti trgovce ljudima, a da pri tom ne koristi različite metode za otkrivanje identiteta - baš kao što ne objašnjava niti hoće li ovaj moćni pretraživač biti iskorišten za 'lov' na zviždače, aktiviste i novinare po vladinom nalogu.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.