Sci-Tech

Google će kupiti Blackberry?

Google će kupiti Blackberry?

Osim diva iz Mountain Viewa, među potencijalnim kupcima posrnulog kanadskog proizvođača mobitela su još SAP, Cisco i drugi.

Blackberry je navodno, piše TechCrunch prenoseći Reuters, zatražio ponude od Intela, LG-a i Samsunga. Zainteresirano je navodno i nekoliko ulagačkih fondova. Najzanimljiviji dijelovi tvrtke su mreža sigurnih poslužitelja i portfelj patenata.

Na popisu nema Microsofta, Huaweija i Lenova. Microsoft se upleo u preuzimanje Nokijinog odjela za proizvodnju mobitela, pa vjerojatno nema baš previše interesa baviti se i Blackberryjem, iako se govorkalo kako je za to zainteresiran. Huawei će se teško probiti zbog svojih veza s kineskom vojskom i, vjeruje se, obavještajnim službama.

Najbolje izglede vjerojatno će imati ponuđač fokusiran na poslovne korisnike, poput SAP-a i Cisca.

Krajem prošlog mjeseca, nekoliko dana prije no što je Blackberry prijavio kvartalni gubitak težak 965 milijuna dolara (oko 5,6 milijardi kuna), objavio je pismo namjere o delistiranju s burze. Najveći dioničar Fairfax Financial Holdings ponudio je preuzimanje za 4,7 milijardi dolara (oko 27,7 milijardi kuna).

To bi otvorilo mogućnost za podjelu kompanije na manje dijelove, koje bi bilo lakše prodati. U Fairfaxu kažu kako ne planiraju to učiniti. No Blackberry izgleda aktivno traži potencijalnog kupca na strateškoj razini, kao alternativu Fairfaxovoj ponudi.

Iako su svi spremni razgovarati, čini se kako će u pregovore ići oprezno. Što ne čudi, uzme li se u obzir neizvjesna buduća vrijednost poslovanja kanadskog mobilnog diva.

Google bi mogao biti zainteresiran za patentni portfelj, koji bi mogao biti koristan u sudskim okršajima oko patentnih prava vezanih uz Android. Sličan motiv bi mogao imati i Samsung.

No Reuters upozorava kako bi se vrijednost Blackberryjevih patenata i licenci mogla prepoloviti tijekom idućih 18 mjeseci. Njihova procijenjena vrijednost sad se kreće između dvije i tri milijarde dolara (11,8 i 17,7 milijardi kuna).

Sustav koji omogućuje sigurnu razmjenu poruka vjerojatno vrijedi između tri i 4,5 milijardi dolara (17,7 i 26,5 milijardi kuna). Tvrtka također ima 3,1 milijardu dolara (18,2 milijarde kuna) u gotovini i ulaganjima, što neće dugo potrajati nastavi li nizati gubitke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.