Sci-Tech

Američko Ministarstvo pravosuđa

Apple optužen za urotu

Apple optužen za urotu

Proglasi li ih sud krivim, mogli bi platiti odštetu u rasponu od nekoliko desetaka do 200 milijuna dolara

Uz ekipu iz Cupertina, pod istragom se našlo još pet najvećih američkih izdavača. Sumnja se da su dogovarali cijenu e-knjiga. Prijete im višemilijunske odštete.

Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdi kako su se Tim Cook i direktori izdavačkih kuća redovno privatno susretali u restoranima na Manhattanu kako bi dogovorili odgovor na oštar rez cijena e-knjiga u Amazonovom dućanu online na 9,99 dolara (oko 57 kuna).

Također, tvrdi se kako su dogovarali telefonski i e-poštom. Rezultat je bio dogovor koji je brojnim najprodavanijim e-knjigama podigao cijenu u rasponu od 12,99 do 14,99 dolara (od 74 do 85,5 kuna) te udruživanje kako bi se Amazonu nametnuo taj model, zbog čega su kupci platili milijune dolara više no što su trebali, prenosi pojedinosti optužnice The Wall Street Journal.

Optužnica, između ostalog, citira i pokojnog Stevea Jobsa. Navedena je rečenica iz njegove biografije kojom opisuje strategiju pregovora s izdavačima: 'Napravit ćemo to na agencijski način - postaviti cijenu, dobiti svojih 30 posto i da, kupac će platiti malo više, ali to ionako želimo.'

Apple i izdavači zanijekali su sve navode optužnice, a dio izdavača tvrdi kako bi ova akcija vlasti mogla naštetiti potrošačima, zbog toga što će Amazonu dati preveliku kontrolu tržišta. No vjerojatno ih brine i to što bi, s vremenom, morali smanjiti vlastite marže i zaradu. Naročito se to odnosi na Apple, koji je uvođenjem iPada na tržište 2010. ispregovarao s izdavačima cijene po kojima će prodavati knjige u iBookstoreu. Spuštanje na Amazonove cijene značilo bi gubitak na brojnim naslovima.

Ipak, tri izdavača već su se nagodila s ministarstvom pravosuđa i dopustila Amazonu i drugim trgovcima prodaju e-knjiga po sniženim cijenama. Nagodba vezana uz odvojenu tužbu, iza koje stoji 16 američkih saveznih država, mogla bi dovesti i do plaćanja odštete kupcima koji su knjige nabavili po višim cijenama.

Amazon je nagodbu proglasio pobjedom za potrošače i korisnike Kindlea. Obećao je obnovu popusta, što bi moglo biti nezgodno po konkurenciju na tržištu knjiga, kao što je Barnes & Noble.

Apple i preostala dva izdavača odlučili su suočiti se s vlastima pred sudom. Proglasi li ih sud krivim, mogli bi platiti odštetu u rasponu od nekoliko desetaka do 200 milijuna dolara (1,1 milijardu kuna). Zanimljivo, i Apple i jedan izdavača predlažu nagodbu u sličnom usporednom slučaju pred europskim sudom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.