Sci-Tech

U ponudi T-Mobilea

Lumije stižu u Hrvatsku početkom travnja

Lumije stižu u Hrvatsku početkom travnja

Alberto Matrone, Nokijin potpredsjednik za središnju i istočnu Europu, Hrvatsku smatra važnim tržištem

Novi Nokijini pametni telefoni - hit modeli 710 i 800 - bit će u ponudi T-Mobilea u sklopu tarife Extra total. Nokia Lumia 710 bit će dostupna od osam kuna, a naprednija Lumia 800 od 798 kuna. Oba uređaja pogoni Microsoftov operativni sustav Windows Phone. T-Mobile će biti prvi koji će ih ponuditi na domaćem tržištu.

Mobiteli koji označavaju početak tješnje strateške suradnje finskog telekomunikacijskog diva i softverskog giganta iz Redmonda predstavljeni su u četvrtak navečer na ekskluzivnom događanju u zagrebačkoj Gliptoteci.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković podsjetio je na prognoze analitičke kuće IDC, prema kojima bi platforma Windows Phone do 2015. trebala postati drugom najčešće korištenom na svijetu. 'Želimo osigurati razvojnim inženjerima pristup vrhunskom softveru i uslugama, a korisnicima omogućiti nova korisnička iskustva. Studenti i razvojni programeri jako su zainteresirani za rad na našoj platformi, o čemu svjedoči i podatak da već postoji 40 hrvatskih aplikacija.

Ako se uzme u obzir potencijal tržišta pametnih telefona, vidimo izuzetno veliku priliku za hrvatsku razvojnu zajednicu i zanimljiv model poslovanja za izlazak na globalno tržište, rekao je Vidaković. Alberto Matrone, Nokijin potpredsjednik za središnju i istočnu Europu, Hrvatsku smatra važnim tržištem. 'Lumia 710 i 800 su dva nova telefona koja će se izdvajati iz mase. Ne samo zbog dizajna i boja, nego i zbog visokih izvedbi fotoaparata i Nokia Karata. A platforma Windows Phone omogućit će pristup i korištenje potpunog mobilnog eko sustava, u kojem se može naći sve od poslovnih aplikacija do igara i interneta', naglasio je Matrone.

Martin-Hannes Giesswein, Nokijin generalni menadžer za Austriju, Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, uvjeren je kako će korisnici ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji cijeniti jednostavan korisnički doživljaj i elegantan dizajn novih pametnih telefona. Nokia Lumia 800 dolazi u više boja (crna, plava i roza), s procesorom radnog takta 1.4 GHz, AMOLED zaslonom dijagonale 3,7 inča (9,3 centimetra), 16 GB interne memorije i kamerom koja omogućuje, tvrde u Nokiji, izradu fantastičnih fotografija u uvjetima s malo svjetla.

Nokia je Lumiju 800 nakrcala besplatnim softverom, pa će tako korisnici s tim uređajem dobiti besplatnu autonavigaciju Nokia Drive, besplatnu glazbu u vidu miksova preko servisa MixRadio te aplikaciju s detaljnim sportskim novostima Sports Hub. Uz to dolazi i 25 GB prostora na SkyDriveu za pohranjivanje fotografija i glazbe.

Lumia 710 sprijeda može biti bijela ili crna. Moći ćete joj donekle prilagoditi izgled promjenom stražnjeg poklopca, koji su dostupni u crnoj, bijeloj, žutoj i ljubičastoj boji. Zaslon tipa ClearBlack dijagonale je 3,7 inča (9,3 centimetra). Ispod haube krije se procesor radnog takta 1.4 GHz, 512 megabajta memorije te kamera s pet megapiksela.

Dizajnirana je kako bi osigurala trenutno dijeljenje fotografija i društvenih sadržaja. Za surfanje koristi web preglednik Internet Explorer 9. Na raspolaganju ćete također imati na tisuće aplikacija. Od besplatnog softvera valja izdvojiti Nokia Drive i Nokia Music. Napravili smo u Gliptoteci štih probu oba uređaja. Ugodna su pod rukom, vrlo brzo reagiraju na dodir, aplikacije su se vrtjele glatko, a sam Windows Phone pokazao se - na prvi pogled - dosta intuitivnim i laganim za savladati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.