Sci-Tech

Trgovanje Appleovim dionicama zaustavljeno

Apple isplaćuje prvu dividendu od 1995.

Apple isplaćuje prvu dividendu od 1995.

Za dioničare je Apple prestao izdvajati dividende još u prosincu 1995. godine

Apple je u ponedjeljak objavio da će isplatiti dividendu u dionicama u iznosu od 2,65 dolara po dionici u četvrtom kvartalu, a uprava kompanije također je dala dopuštenje za otkup vlastitih dionica u iznosu od 10 milijardi dolara. Na taj način Apple će iskoristi dio od gotovo 100 milijardi dolara gotovine kako bi nagradio investitore, piše New York Times, prenosi net.hr

Kompanija je u nedjelju navečer izdala vrlo neobično priopćenje za medije u kojem je najavila da planira objaviti dugoočekivanu odluku svoje uprave o tome što namjerava učiniti sa svojom gotovinom. Od ponedjeljka ujutro trgovanje Appleovim dionicama je zaustavljeno.

Za Apple, koji je nedavno predstavio najnoviju verziju iPada, se očekivalo da će objaviti podjelu dividende. Budući da je kompanija nagomilala ogromnu zalihu gotovine, analitičari na Wall Streetu i investitori su počeli glasnije prozivati Appple da vrati nešto od tog novca svojim dioničarima. Iako gomila gotovine rijetko kad predstavlja teret za kompaniju, Apple zarađuje manje od jedan posto na kamatama na novac, što mnogi investitori smatraju rasipanjem. Sve donedavno Apple je odolijevao pritisku da podijeli dividendu, što je praksa koja se često povezuje sa zrelim kompanijama koje imaju sporije stope prodaje i rasta prihoda.

Iako Apple postoji već više od tri i pol desetljeća, kompanija 'puca' od velikog rasta što je vrlo neobično za tvrtku te dobi. Uspjeh novih proizvoda kao što su iPhone i iPad doprinijeli su kako prihodima tako i dobiti. Primjerice, samo tijekom posljednjeg prazničkog tromjesečja kompanija je više nego udvostručila svoj profit u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Za dioničare je Apple prestao izdvajati dividende još u prosincu 1995. godine. Kada je Appleov današnji izvršni direktor, Timothy D. Cook prošle jeseni preuzeo kormilo kompanije i on i drugi rukovoditelji signalizirali su svoju spremnost da razmotre plan što će s gotovinom, osim da dopustite da se ona i dalje akumulira. Već mjesecima Appleovi rukovoditelji govore da se raspravlja o donošenju jednog takvog plana.

Otkup vlastitih dionica u iznosu od 10 milijardi dolara počet će sljedeće fiskalne godine i trajat će tri godine. Otkup je popularna alternativa dividendama jer se time reducira broj raspoloživih dionica. Na taj način umjesto isplate dividendi kompanija otkupljuje dionice dioničara koji su na to pristali. Iskupljeni dioničari dolaze do novca, a dioničari koji drže dionice ostvaruju određeno povećanje vrijednosti svojih dionica.

Kompanija je objavila da će u prve tri godine svog programa isplate dividendi i otkupa vlastitih dionica potrošiti ukupno 45 milijardi dolara. Očekivanja investitora da će Apple objaviti podjelu dividende već je učvrstilo vrijednost dionica najvrijednije kompanije na svijetu čija tržišna kapitalizacija trenutačno iznosi 546 milijardi dolara.

net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.