Sci-Tech

Gdje se skriva bug?

Za rupu u Chromeu Google nudi do milijun dolara

Za rupu u Chromeu Google nudi do milijun dolara

Google je povukao sponzorstvo natjecanja u hakiranju Pw2Own, koje je trebalo biti održano idući mjesec

Ponudit će do milijun dolara (oko 5,7 milijuna kuna) onima koji uspiju naći sigurnosni propust u Chromeu, piše ComputerWorld.

Natječaj će biti održan na konferenciji o sigurnosti CanSecWest, gdje je trebao biti održan Pw2Own. Gugleovce su razljutile promjene pravila, prema kojima su sudionici mogli uključiti u natjecanje, a da nisu morali otkriti propuste do kraja, pa čak ni sve bugove, iako je to bio običaj prethodnih godina.

U samim pravilima natjecanja Pw2Own, doduše, ne stoji da je to obvezno učiniti. No, dosad se nije izričito tražilo da se to ne učini.

Google je već bio obećao platiti 20 tisuća dolara (oko 114 tisuća kuna) bilo kome tko uspije provaliti u Chrome koristeći propuste u samom pregledniku, kao i 10 tisuća dolara (oko 57 tisuća kuna) za one koji uspiju djelomično provaliti oslanjajući se na bug u Chromeu i u operativnom sustavu.

Sad je ljestvica podignuta, i to do milijun dolara ukupnog fonda nagrada. Najviše love pokupit će netko tko uspješno hakira Chrome na Windowsima 7, koristeći samo propuste u Googleovu pregledniku.

Za prvu nagradu rezervirano je 60 tisuća dolara (oko 340 tisuća kuna), drugu 40 tisuća (220 tisuća kuna) i treću, utješnu - 10 tisuća dolara (oko 57 tisuća kuna). Pokupit će ih oni koji se prvi jave, sve dok se ne potroši milijun dolara.

Za veće nagrade hakeri će morati dokazati i pokazati da je otkrivene bugove doista moguće iskoristiti, da imaju kritičan učinak na sigurnost, da nisu već poznati Googleu te da dosad nisu drugdje objavljivani ili podijeljeni.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.