Sci-Tech

Hakerska skupina Anonymous

Josipović odgovorio Anonymousima

Josipović odgovorio Anonymousima

Najavili novi napad u subotu, iz Josipovićeva ureda poručuju da će biti spremni

Sinoć oko 22.40 sati srušena je internetska stranica predsjednika Ive Josipovića.  U anonimnoj dojavi koja je stigla u redakciju Indexa piše kako je stranicu srušila najpoznatija hakerska skupina Anonymous te da ona neće biti u funkciji do 23 sata. I zaista se u 23 sata ponovno moglo na stranice Ureda predsjednika.

Naveli su kako je razlog rušenja jučerašnja Josipovićeva izjava u kojoj je stao u zaštitu kontroverznog međunarodnog sporazuma ACTA. Naime, predsjednik smatra da je važno stati na kraj internetskim piratima. "Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete u samoposlugu, uzmete neke artikle i kažete 'ja bih to uzeo, to je moje ljudsko pravo da se hranim'", izjavio je Josipović za Media servis. "Apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta", kazao je Josipović i dodao da iza autorskih djela stoje nečiji rad i egzistencija.

"Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća propalo sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih projekata, zbog toga jer je netko smatrao da je dobro krasti na inrernetu', izjavio je Josipović. Mogućnost kršenja ljudskih prava koja ACTA otvara, a zbog čega su se na noge digli aktivisti diljem svijeta, Josipovića ne zabrinjava. "Ako govorimo o zaštiti ljudskih prava s aspekta privatnosti na internetu i komuniciranju vjerujem da tu neće doći do narušavanja i ne bih se složio da će doći do narušavanja privatnosti", kazao je Josipović.

Josipović odgovorio Anonymousima

Josipović je hakerima odgovorio preko svog Facebook profila: "Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi kako bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad".

"Internet mora ostati slobodna platforma za komunikaciju, daljnji razvoj kreativnosti, ekonomije, društva, demokracije i razmjenu mišljenja. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti. Tako štitimo kreativnost i potičemo razvoj gospodarstva", kaže Josipović.

Najavili novi napad u subotu, iz Josipovićeva ureda poručuju da će biti spremni

Na svojoj su Facebook stranici Anonymusi najavili novi napad na stranice predsjednika Ive Josipovića, i to u subotu u 10 sati ujutro. Poručuju da će stranicu srušiti na tri sata, od 10 do 13!

Iz Ured predsjednika Josipovića potvrdili su da je sinoć oko 22,40 sati počeo napad na njihove internetske stranice zbog čega je sona neko vrijeme bila nedostupna. Kažu da se stanje stabiliziralo oko 1 sat iza ponoći. "Takvi napadi su očekivani i teško se mogu spriječiti. Upravo zbog toga se sustavi projektiraju tako da se u tim napadima pretrpi najmanja šteta. U ovom slučaju šteta se sastojala u tome što je stranica bila nedostupna oko sat vremena", priopćili su iz Ureda predsjednika.

"Ured predsjednika RH će u sklopu svojih redovitih aktivnosti poduzimati potrebne korake kako bi Internet stranica Ureda bila dostupna te zaštićena od najavljenih napada", zaključuju iz Josipovićeva ureda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.