Sci-Tech

Mobilne aplikacije

Racunalo.com - prvi hrvatski web portal s aplikacijom za BlackBerry uređaje

Racunalo.com - prvi hrvatski web portal s aplikacijom za BlackBerry uređaje

Za razliku od drugih hrvatskih web portala koji su razvijali mobilne aplikacije za iOS i Android operativni sustav, u Racunalo.com portalu smo odlučili razviti nešto sasvim drugačije - prvu hrvatsku mobilnu aplikaciju za Blackberry!

Mnoge analize govore kako će se kroz nekoliko godina možda i više surfati Internetom na mobilnim uređajima nego preko računala. Kako bi se pripremili za novo mobilno doba i svojim posjetiteljima pružili bolje i kvalitetnije praćenje Racunalo.com portala na BlackBerry smartphone i tablet uređajima, razvijena je posebna aplikacija koja je u potpunosti djelo hrvatskih umova.

Prije nekoliko mjeseci kontaktirali su nas predstavnici RIM-a u Hrvatskoj i riječke tvrtke "Informatičke Inovacije", BlackBerry Developer Alliance Partnera. Kako su nam rekli, redoviti su čitatelji i posjetitelji Racunalo.com portala. S obzirom na njegov sadržaj i prepoznatljivu poslovnu orijentaciju portala predložili su izradu aplikacije za BlackBerry korisnike koji su (za razliku od korisnika iOS-a i Androida) u Hrvatskoj praktički sinonim za poslovne ljude.

Logika je jednostavna - aktivacijom aplikacije, bez paljenja stolnog ili prijenosnog računala od sada možete čitati najnovije ICT vijesti na vašim BlackBerry uređajima. S obzirom da Racunalo.com portal redovito posjećuju poslovnjaci, vjerujemo kako će im ova aplikacija biti pun pogodak!

Kao i web portal, aplikacija je podijeljena na kategorije, a članke možete podijeliti s kontaktima iz vašeg adresara. Kako je rekao Hrvoje Kević iz Informatičkih Inovacija, aplikacija će se i dalje razvijati. Očekuju vas još neka poboljšanja, kao i inačica za novi operativni sustav, OS 7.0. Jedna od novosi koja će biti dostupna iduće godine je dijeljenje sadržaja preko BlackBerry Messangera, te mogućnost trenutnog otvaranja vijest iz poslane poruke. Isto tako, moći ćete neke vijesti spremiti u "favorite" kako bi je kasnije lakše pronašli i pročitali.

Lavovski programerski posao odradile su tvrtke Codeten (www.codeten.com) kao nositelj projekta i legalnih prava i Informatičke Inovacije (www.i-inovacije.hr) kao izvođač, projektant i nositelj programskog razvoja, dok je za dizajn zaslužan grafički dizajner Slaven Beram (www.berams.com). Cijeli je projekt razvijen pod budnim okom idejnog začetnika Thomasa Pilića, predstavnika RIM-a u Hrvatskoj (www.blackberry.com), koji je ujedno zaslužan za uspostavu kontakta i dogovor oko realizacije.

Aplikacija se već od srpnja nalazi na BlackBerry App Worldu, a do sada ju je bez ikakve promocije i reklame skinulo više od 500 korisnika većinom iz Hrvatske, ali i iz Indonezije, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

I vi je možete besplatno downloadati na svoj BlacBerry uređaj s ovog linka (ili ikone gore desno):

- http://appworld.blackberry.com/webstore/content/51028

Dodajmo i kako su nekoliko dana kasnije razvijene još dvije BlackBerry aplikacije za druga dva naša web portala, koje također možete već sada besplatno downloadati s ovih adresa:

- Automanija.com - http://appworld.blackberry.com/webstore/content/51031

- GameBox.hr -  http://appworld.blackberry.com/webstore/content/51030

Od sada će vam sadržaj Racunalo.com portala biti još bliži i čitljiviji. I inače možete uživati u mobilnoj inačici portala (automatsko prepoznavanje operativnog sustava), a spomenimo i kako će se uskoro pojaviti mobilna aplikacija za još dvije platforme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.