Sci-Tech

HT-ov natječaj Budi kreaTivan

Proglašeni pobjednici natječaja Budi kreaTivan

Proglašeni pobjednici natječaja Budi kreaTivan

Prvu nagradu i 98.000 kuna osvojila mobilna aplikacija HR Caller ID

HT je danas proglasio najbolje mobilne aplikacije te ideje za aplikacije pristigle na natječaj  „Budi kreaTivan". 

Natjecatelji su svoje radove prijavljivali u tri kategorije: „Prototip aplikacije" - u kojoj je bilo potrebno poslati gotovu aplikaciju te „Koncept aplikacije" i „Pogled u budućnost" za koje je bilo dovoljno poslati razrađeni koncept zamišljene aplikacije. Na natječaj je pristiglo čak 75 radova od čega 32 gotove aplikacije te 42 koncepata.

Većina pristiglih radova bavila se temama vezanim uz promet, telefonski imenik, igrice te uslužne i produktivne teme (odnosno one koje olakšavaju dnevne aktivnosti). Najbolje radove izabrao je stručni žiri po kriteriju inovativnosti (originalnosti i kreativnosti), privlačnosti, kvalitete, uporabljivosti, tehničke izvedivosti, kao i komercijalne održivosti odnosno tržišnog potencijala.

Najvrednija nagrada, prva u kategoriji „Prototip aplikacije" - u vrijednosti 98 tisuća kuna, pripala je aplikaciji HR Caller ID, autora Krunoslava Leljaka. Riječ je o aplikaciji koja identificira pozivatelja odnosno pošiljatelja SMS poruke ako se ne nalazi na popisu kontakata na mobilnom uređaju. A omogućuje i saznati vlasnika nepoznatog broja jednostavnim unošenjem broja u aplikaciju.

I drugu nagradu u ovoj kategoriji odnijela je aplikacija koja tematizira telefonske brojeve. U slučaju aplikacije ShortCut Croatia moguće je pretraživati najveći online telefonski imenik - po ključnoj riječi ili broju, locirati kontakte (adrese) fiksnih brojeva na mapi uz prikaz udaljenosti kao i dijeliti podatke o lokaciji korisnika i kontakata. Također, omogućava lociranje najbližih bankomata svih banaka u Hrvatskoj. Autoru ove aplikacije, Miji Kaligeru pripala je nagrada od 35.000 kuna.

Treću nagradu i po 20.000 kuna osvojile su aplikacije ZgTram, autora tvrtke Infinum i aplikacija Promet HR autora Luke Sučića. ZgTram nudi sve informacije vezane uz tramvajski prijevoz u Zagrebu: pregled sheme i vozni red dnevnih i noćnih linija, plaćanje tramvajske karte kao i pronalaženje najbližeg puta između dvije tramvajske stanice. I dok ZgTram omogućava snalaženje u tramvajskom prijevozu, Promet HR olakšava snalaženje na hrvatskim prometnicama. Pomoću te aplikacije, vozači mogu u svakom trenutku od ostalih sudionika u prometu saznati informacije o prilikama i neprilikama na cestama diljem Hrvatske.

U kategoriji „Koncept aplikacije", prvu nagradu od 8.000 kuna osvojio je koncept IseeYou, autora Gorana Brala. ISeeYou je zamišljena tako da slijepim osobama omogućava komunikaciju putem popularnih društvenih servisa te čitanje najpoznatijih portala u Hrvatskoj.

Škola sigurne vožnje, autora Branka Gudana, osvojila je drugu nagradu odnosno 5.000 kuna. Riječ je zapravo o testu koji unapređuje znanja o prometnim pravilima s ciljem smanjenja prometnih nesreće i stradalih u prometnim nesrećama. Treću nagradu u ovoj kategoriji i 3.000 kuna, osvojio je koncept za aplikaciju Alibi čiji je autor Senko Rašić. Ova zanimljiva aplikacija omogućuje praćenje svakodnevnih aktivnosti korisnika te im pomaže pri boljoj organizaciji vremena. Zasniva se na ideji kako ljudi teško procjenjuju koliko troše vremena na određene aktivnosti - pogotovo sitnice koje stalno, nepotrebno, ponavljaju.

U zanimljivoj kategoriji „Pogled u budućnost" nagrađene su četiri futurističke ideje za aplikacije. Vraćanje korijenima autora Lea Ercegovića omogućavala bi pisanje poruka jednostavno izgovorom teksta - dok korisnik priča na zaslonu mobilnog uređaja se prikazuju slova, riječi i rečenice. Na ovaj način korisnik bi mogao napisati poruku kao i naći kontakt u imeniku te mu poruku poslati. Ostala tri nagrađena koncepta osmislio je Ivan Porkolab. Digitalna lisnica  je aplikacija koja će omogućiti plaćanje digitalnim „novcem" umjesto papirnatim. Daljinski upravljač prevladava „komunikacijske" barijere među različitim uređajima te omogućuje upravljanjem svim uređajima u neposrednoj okolini. Univerzalni prevoditelj ideja je za aplikaciju koja će jednog dana prevoditi pisanu riječ u realnom vremenu. Točnije, precrtavati tekst s jednog jezika na drugi. Svaka nagrađena aplikacija u ovoj kategoriji osvojila je po 2.000 kuna.

Uskoro će sve nagrađene aplikacije biti dostupne i besplatne na ApliCentru - prvom hrvatskom virtualnom centru za mobilne aplikacije koji se nalazi na tportalu.

„Cilj ovog natječaja bio je potaknuti inovativnost hrvatskih autora te kreiranje aplikacija prilagođenih hrvatskom tržištu. Iznimno smo zadovoljni odazivom i kreativnošću pristiglih radova. Jedinstvenost natječaja je što su, osim developera mogli sudjelovati svi ostali inovatori - samo s idejom za kreiranje aplikacija za pametne telefone. Uz to, na ovaj su natječaj, po prvi puta u Hrvatskoj, mogle biti prijavljene aplikacije izrađene na bilo kojem mobilnom operativnom sustavu" istaknuo je ovom prilikom Ivan Skender, direktor Odjela za razvoj proizvoda za privatne korisnike T-HT-a.

Zbog odličnog odaziva i mnoštva inovativnih ideja te kako bi zahvalio svim finalistima na odličnim radovima, HT je odlučio svakog finalista dodatno nagraditi svojom inovativnom uslugom Siguran dom. Siguran dom je jedinstvena usluga kućnog nadzora koja omogućuje da u svakom trenutku, s bilo kojeg mjesta, budete u kontaktu sa svojim domom. S obzirom na dodatne nagrade za finaliste te dvije nagrade za treće mjesto, HT je prvotni fond nagrada od 182.000 kuna povećao na preko 247.000 kuna.

Uz danas nagrađene aplikacije, stručni žiri nominirao je još i tri aplikacije od kojih će jedna biti nagrađena po izboru čitatelja tportala. To su aplikacije Blok za belu, Party košarica i Bitka za Jadran. Aplikaciju koja osvoji najviše glasova, tportal će, kao medijski pokrovitelj natječaja, nagraditi s 5.000,00 kuna. On line glasovanje započinje danas 15.09.2010., a traje do 15.10.2010.

Medijski pokrovitelji HT-ovog natječaja „Budi kreaTivan" su: tportal, dnevne novine Jutarnji list, magazin PlanB te netokracija.com

Više informacija o natječaju može se pročitati na adresi: http://budikreativan.tportal.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.