Sci-Tech

Browseri

Browseri: Chrome prešao na 3. mjesto

Browseri: Chrome prešao na 3. mjesto

Prvi je IE, a drugi Firefox

Samo 16 mjeseci bilo je potrebno Googleovom web pregledniku Chrome da s trećeg mjesta liste makne Appleov Safari, dok se kao najveći gubitnik protekle godine pretpostavio Microsoftov Internet Explorer.

 

Chrome je kraj prošle godine dočekao s udjelom od 4,63 posto, dok je po prvi puta otkad kompanija Net Applications mjeri ovaj segment tržišta Appleov Safari pao na četvrto mjesto, i to s udjelom od 4,46 posto.

Chrome je najveći prošlogodišnji dobitak postotka zaradio tijekom prosinca, 0,7 posto, i to prvenstveno zato što su upravo tada predstavljene verzije ovog preglednika za Linux i Mac računala.

Peto mjesto ove liste web preglednika rezervirala je Opera koju je u prosincu 2009. koristilo 2,4 posto korisnika. Prva dva mjesta sada već standardno su rezervirana za Internet Explorer na prvom te Firefox na drugom mjestu.

Mozillin Firefox kraj godine dočekao je na drugom mjestu liste web preglednika s udjelom od 24,6 posto, dok je, unatoč znatnom gubitku udjela, prvo mjesto i dalje zadržao Internet Explorer, koji koristi 62,7 posto surfera.

Reci što misliš!