Sci-Tech

Google News

Google podržao naplatu sadržaja na webu

Google podržao naplatu sadržaja na webu

Ograničenje će iznositi ne više od pet besplatnih vijesti dnevno za pojedinog posjetitelja

Google je napravio alat koji omogućava prezentaciju putem servisa Google News i onim izdavačima čije stranice naplaćuju pristup svojim sadržajima, a s druge strane je uveo ograničen besplatni pregled takvih sadržaja.

Internetski div u svoje tražilice i uslugu pregleda vijesti nije uključivao sadržaje koji se naplaćuju.

Njihovi sustavi za pregledavanje stranica ne mogu automatski ispunjavati obrasce za registraciju, a osim toga Google nije želio na svom servisu prikazati link na informaciju koja je korisniku bila nedostupna nakon što je kliknuo na nju.

Iz tih razloga su izdavači čiji sadržaji se mogu pregledavati samo uz plaćanje bili izuzeti iz Google Newsa i tražilice. Kako ta dva servisa garantiraju ogroman broj posjetitelja, izdavači su se našli pred dilemom: uvesti naplatu i tako žrtvovati broj posjetitelja koji na njihove stranice dolaze preko Googleovih servisa ili se upustiti u besplatne vode i pokušati naplatiti svoje sadržaje na neki drugi način?

Google im je sada omogućio da naprave oboje. Alat First Click Free će dopustiti stranicama koje žele naplaćivati svoje sadržaje da ih prezentiraju kroz Google te posjetiteljima ograniče količinu besplatnog sadržaja.

Ograničenje će iznositi ne više od pet besplatnih vijesti dnevno za pojedinog posjetitelja. Tko će htjeti vidjeti više, morat će platiti. Osim ograničenja Google je dopustio izdavačima i da se isključe iz Googleova pregleda vijesti.

Reci što misliš!