Sci-Tech

Internet oglašavanje

Google i Yahoo udruženi u internetsko oglašavanje

Google i Yahoo udruženi u internetsko oglašavanje

Suradnja je trenutačno ograničena na Yahooovo poslovanje u SAD-u i Kanadi

Nakon odbijanja neželjene Microsoftove ponude za preuzimanje, američka internetska tvrtka Yahoo odlučila se za savez s Googleom, u nadi da će joj taj potez pomoći poboljšati poslovanje i umiriti negodovanje dioničara.

Yahoo i Google su priopćili da su nakon višemjesečnih pregovora dogovorili suradnju o upotrebi Googleovih oglašivačkih metoda u kombinaciji s pretraživačkim aktivnostima Yahooa.

Pregovore su dvije tvrtke započele početkom veljače, nedugo nakon što je Microsoft dao svoju ponudu za preuzimanje Yahooa, kazao je izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Sporazumu konačno uobličenom u četvrtak prethodili su njegovi višetjedni intenzivni ozbiljni razgovori s izvršnim direktorom Yahooa Jerryjem Yangom.

Yahoo se nada tim sporazumom umiriti svoje dioničare, bijesne zbog odbijanja Microsoftove ponude koja je sadržavala atraktivnu premiju na tržišnu vrijednost kompanije.

Schmidt je istaknuo da će sporazum biti fokusiran na tekstualne oglase, omogućavajući Yahoou da korisnicima isporuči relevantnije oglase dok će oglašivači dobiti bolju oglašivačku tehnologiju.

Udruživanje dvije kompanije ruši barijere na području usluga besplatnih instant poruka (instant messaging) između dvaju Internet divova, omogućavanjem njihovim korisnicima međusobno on-line komuniciranje kakvo do sada nije bilo moguće.

Suradnja je ograničena na Yahooovo poslovanje u SAD-u i Kanadi, no Google je priopćio kako postoji mogućnost njezinog širenja na ostatak svijeta.


Reci što misliš!