Sci-Tech

Pocket PC

HP iPaq 316 Travel Companion

HP iPaq 316 Travel Companion

Za glasovno navođenje možete izabrati i hrvatski jezik.

Širokoj paleti Pocket PC uređaja iz iPAQ obitelji, Hewlett‑Packard je koncem godine pridodao i modele optimizirane za GPS navigaciju, a jedan od najnovijih je iPAQ 316 Travel Companion.

Iako pogonjen Windows Mobile 5.0 operativnim sustavom, ovaj uređaj je koncepcijski puno sličniji modelima MioMap i Garmin navigatora, nego klasičnom PDA uređaju.

Karakterizira ga horizontalna orjentacija velikog (4,3") displeja i potpuno odsustvo tipki, izuzev one za uključivanje i multifunkcijskog kotačića koji reagira na stisak, a smješten je sa strane.

Na stražnjoj strani uređaja pronaći ćete i olovku, ukoliko želite korisničkim menijem upravljati njom umjesto prstima. U paketu sa uređajem dobija se i vakuumski nosač za montažu u automobil, koji nažalost nema mogućnost stalne veze sa izvorom napajanja, tako da se svaki put prilikom postavljanja uređaja u nosač mora povezati i USB kabel preko koga se iPAQ 316 napaja.

Korisničko sučelje nalikuje na GPS navigatore drugih proizvođača, tako da se Travel Companion ne može smatrati za PDA uređaj otvorene softverske arhitekture na koji možete instalirati softverske pakete po želji, mada nudi solidne mogućnosti prilagođavanja i razne pomoćne alate (između ostalog i igrice).

Sučelje je lokalizirano, a za glasovno navođenje možete izabrati hrvatski jezik. Iako nije eksplicitno navedeno, po raspoloživim opcijama i sadržaju mapa očito je da se zapravo radi o specijalnoj verziji iGo navigacijskog softvera prilagođenom HP zahtjevima.

Ono što vam iPAQ 316 nudi po pitanju efikasnosti i točnosti navigacije istovjetno je onome što dobijete kupovinom nekog MioMap modela ili iGo softvera koji ćete koristiti sa nekim drugim PDA uređajem.

U oči također odmah upada i stiliziran grafički prikaz, koji se na preglednim reljefnim kartama terena očituje osjenčenim bojama (slično onome što srećemo u zemljpisnim atlasima), i na taj način dobijete i tu vrstu informacije, do sada uglavnom nedostupnu u GPS navigaciji. Bočni multifunkcionalni kotačić pokazao se kao vrlo koristan dodatak, koji u osnovnoj funkciji mijenja 3D perspektivu prikaza mape.

Najjači adut ovog navigatora je 4,3" široki ekran s rezolucijom 800×480 točaka, značajno većom nego kod konkurenata. Zahvaljujući tome, možete imati veliku količinu detalja na ekranu i odličnu čitljivost.

Uređaj je i veoma brz u radu, prije svega zahvaljujući Titan ARM 11 dual‑core procesoru na čak 600 MHz. Njegovih 2 GB ROM‑a upotpunjeno je sa 128 MB RAM memorije, a na raspolaganju je i SD utor za dodatna memorijska proširenja.

Uređaj posjeduje mikrofon, kao i priključak za slušalice, tako da ga možete koristiti ne samo kao multimedijski plejer, već i kao Bluetooth handsfree u automobilu. Sve ovo skupa njegovu funkcionalnost čini gotovo istovjetnom sa naprednijim MioMap i Garmin modelima.

HP iPAQ 316 isporučuje sa kartografijom istočne Europe, što je uključeno u njegovu maloprodajnu cijenu od oko 480 €.

Ukoliko često putujete u inozemstvo, dodatna karte mogu se kupiti i preuzeti preko HP-ovih internet stranica.


Reci što misliš!