Sci-Tech

Virtualne valute

Bitcoin nikada nije bio skuplji

Bitcoin nikada nije bio skuplji
RTL

Od početka godine traje veliki uzlet cijene bitcoina, koja se sada bliži 1.300 dolara i obara sve rekorde

Početkom godine cijena virtualne kriptovalute bitcoin premašila je, nakon dugo vremena, psihološku granicu od tisuću američkih dolara. Nedugo nakon toga uslijedio je pad na razinu ispod 900 dolara, da bi se od tada cijena gotovo neprestano povećavala. Protekloga tjedna dosegnuti su novi rekordi, pa se bitcoin sada nalazi nadomak čak 1.300 dolara.

Do sada je rekordna zabilježena cijena bila 1.124,76 dolara postavljena u studenome 2013. godine. Premašivši taj rekord, bitcoin sada postavlja nove najviše vrijednosti, a mnogi su mediji ovih dana primijetili kako je jedan bitcoin sada skuplji od unce čistog zlata, čija se cijena već duže vremena kreće oko 1.200 dolara.

Ukupno je od početka godine cijena bitcoina skočila za više od trećine, a samo u posljednjih godinu dana njezin je porast veći od 200%. Kretanja cijene bitcoina uvelike ovise o Kini i SAD-u, najvećim tržištima na kojima se njime trguje. Kinezi bitcoin koriste kako bi se zaštitili od fluktuacije vlastite valute i stroge regulative koja se tiče juana, dok se u SAD-u razmatra pokretanje prvog otvorenog investicijskog fonda zasnovanog na kriptovalutama (odluka o tome bit će poznata 11. ožujka). Obje ove činjenice pozitivno su utjecale na poskupljenje bitcoina, te na uzlazni trend kojem se za sada ne nazire kraj.


Reci što misliš!