Sci-Tech

Hakerski napad

SAD identificirao četiri odgovorna za napad na Yahoo

SAD identificirao četiri odgovorna za napad na Yahoo

Američko ministarstvo pravosuđa je identificiralo četiri osobe koje se smatra odgovornima za napade na Yahoo, koji su se dogodili tijekom 2013. i 2014. godine

Američko ministarstvo pravosuđa je identificiralo četiri osobe koje se smatra odgovornima odnosno umiješanima u cyber napade na Yahoo, koji su rezultirali masovnim krađama podataka korisnika.

Troje od četvero počinitelja kojima ime nije navedeno trenutačno se nalaze u Rusiji, a jedan počinitelj u Kanadi. Ovaj potonji počinitelj bi mogao izvući deblji kraj, odnosno mogao bi biti jedini koji će biti izručen u ruke američkog pravosuđa s obzirom da SAD nema potpisan ugovor o izručenju s Ruskom Federacijom.

Svu četvoricu se sumnjiči da su sudjelovali o jednom od cyber napada na Yahoo, međutim nije objavljeno o kojem se to točno napadu radi. Yahoo je pretrpio dva veća hakerska napada, prvi se dogodio 2013. godine, kojim je pogođeno milijardu korisnika, dok se drugi dogodio 2014. godine, kada je meta bilo oko 500 milijuna korisnika.

Čelnici Yahooa svojedobno su izjavili kako smatraju da je drugi pretrpljeni napad sponzoriran od neke strane neimenovane države.


Reci što misliš!