Sci-Tech

Operativni sustavi

Na Internet se više ide s Androidom nego s Windowsima

Na Internet se više ide s Androidom nego s Windowsima

Prema podacima StatCountera Android je upravo postao najzastupljeniji operativnii sustav putem kojeg se ljudi spajaju na Internet

Prošloga mjeseca StatCounter je objavio svoje redovno izvješće o operativnim sustavima putem kojih se korisnici diljem svijeta spajaju na Internet, i u njemu je bilo vidljivo da bi Android uskoro mogao postati vladar na tom području. To se u konačnici i dogodilo prošloga mjeseca, pokazuju najnoviji podaci iste istraživačke kuće.

Prema njima, u ožujku 2017. godine Android je postao vodeći OS putem kojeg se surfa u svijetu. Iako je vodstvo minimalno (37,93% prema 37,91%), Android je po prvi puta prestigao Windowse a povijesni trend ne pokazuje naznake da bi se mogao uskoro preokrenuti. Naime, još od 2012. godine Android bilježi konstantan porast, dok Windowsi istom brzinom gube udio.

Bitno je napomenuti da se ovi podaci ne odnose na broj korisnika koji imaju instaliran neki od operacijskih sustava, već na udio u internetskom prometu koji ti OS-ovi ostvaruju. Aodhan Cullen, CEO StatCountera ovaj je događaj opisao kao prijelomni trenutak u povijesti tehnologije i kraj jedne ere – dominacije Windowsa koja je trajala od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Regija koja je najzaslužnija za ovaj preokret na vrhu ljestvice najpopularnijih OS-ova jest Azija, gdje je rezultat Androida 52,2% u odnosu na samo 29,2% Windowsa. U Europi su Windowsi i dalje neprikosnoveni vladar surfanja s 51,7%, dok Android drži 23,6%. Na sjevernoameričkom je kontinentu, pak odnos snaga sljedeći: Windowsi su prvi s 39,5%, slijedi ih iOS s 25,7% te tek na trećem mjestu Android s 21,2%.

Što se tiče situacije u Hrvatskoj, StatCounter kaže da su i u nas Windowsi najzastupljeniji s 59,3%, Android drži 28,7%, a treći je iOS sa 7% udjela u surfanju.


Reci što misliš!

 Izdvojeno