Sci-Tech

zakrivljeni zaslon

Apple je upravo od Samsunga naručio 70 milijuna zaslona

Apple je upravo od Samsunga naručio 70 milijuna zaslona
Sasmsung Promo

Pokažu li se nagađanja istinitima, iPhone 8 bi mogao biti prvi u liniji Appleovih pametnih telefona koji će ponuditi zakrivljeni zaslon s tehnologijom OLED.

Već se neko vrijeme priča kako će Apple ponuditi premium model s tehnologijom zaslona koja će promijeniti naše viđenje iPhonea.

Na web odredištu Nikkei tvrde kako je Apple od Samsunga naručio 70 milijuna savitljivih OLED zaslona, a čuju se i govorkanja kako u južnokorejskoj tvrtci namjeravaju izraditi 95 milijuna takvih zaslona, za slučaj da se potražnja pokaže većom od očekivane.  Narudžba tih razmjera može biti samo za nešto zbilja veliko, poput novog izdanja iPhonea.

Iza glasine o narudžbi stoji direktor IHS Markita David Hsieh, koji tvrdi kako će Samsung biti jedini Appleov dobavljač OLED zaslona za ovu godinu. 

U veljači su Apple i Samsung sklopili posao vrijedan 4,3 milijarde dolara prema kojem će Samsung Display Appleu tijekom ove godine isporučiti 160 milijuna OELD zaslona. Nedavno su se pojavile vijesti prema kojima u Samsungu planiraju uložiti devet milijardi dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta u pogonima za izradu OLED zaslona. 

A analitičari Jeffrey Kvaal i Gregory McNiff prognozirali su kako bi Apple mogao prodati do 80 milijuna iPhonea samo tijekom zadnjeg tromjesječja ove godine.

Novi iPhone  će možda biti nazvan iPhone Edition i mogao bi biti skuplji od standardnih LCD modela. 

Osim što bi trebao ponuditi OLED zaslon od ruba do ruba uređaja, dijagonale 5,2 inča (13,2 centimetra), novi iPhone trebao bi imati izdržljiviju bateriju, podršku za bežično punjenje, značajno poboljšan procesor A11,  otpornost na vodu, tehnologiju kamere, niz 3D senzora (navodno za prepoznavanje lica i proširenu stvarnost)... 

Također, neće imati tipku Home već bi senzor Touch ID trebao biti ugrađen u sam zaslon. Osim toga, nagađa se kako možda uopće neće imati fizičke tipke.

Podsjetimo, Samsung je u svoju novu perjanicu Galaxy S8 i S8+ unio vrlo zanimljiv zakrivljeni zaslon Infinity koji se proteže preko cijele prednje strane uređaja, podržava prepoznavanje lica i nema fizičku tipku Home već je ona ugrađena u zaslon. 

Uz novi model za zakrivljenim OLED zaslonom Apple bi trebao ponuditi još dva sa standardnim LCD zaslonom dijagonala 4,7 i 5,5 inča (11,9 i 13,9 cm), vjerojatno iPhone 7s i 7s Plus.


Reci što misliš!