Sci-Tech

zatvorenici hakeri

Zatvorenici po skrivečki napravili računalo i spojili se na internet

Zatvorenici po skrivečki napravili računalo i spojili se na internet
Thinkstock/ILUSTRACIJA

Zatvorenici u zatvoru Marion u Ohiu sami su sastavili i na internet spojili dva računala, a da to zatvorske vlasti mjesecima nisu primijetile

Zatvorenici u zatvoru poluotvorenog tipa Marion u američkoj saveznoj državi Ohio uzeli su dva računala koja su trebala biti rastavljena, postavili vrste diskove u njih, instalirali mrežnu karticu, prošvercali ih nekih 350 metara kroz zatvor - uključujući i točku za provjeru, na kojoj ih nisu pretražili - došli do dizala i postavili dva računala u strop prostorije za trening.

Neopaženi su ih uspjeli spojiti ne samo na izvor električne energije već i na mrežu.

Vlasti su na čvrstim diskovima pronašli hrpu pornografije, Windows proxy poslužitelj, VPN, VOIP i antivirusni softver te web preglednik Tor, alate za hakiranje lozinki i slanje spama e-poštom kao i program Wireshark.

Zvuči kao dio scenarija za film, ali nije. Dio je to novog izvješća (PDF) tijela vlasti zaduženog za nazdor državnih agencija u Ohiu, u kojem još stoji kako su računalima vični zatvorenici komponente 'posudili' od programa za razvoj računalnih vještina i reciklažu elektronike aktivnog u zatvoru.  

Uzbunu je podigao povezani uređaj koji je koristio od dobavljača ukradeno korisničko ime i lozinku, a koji je prekoračio dnevni limit korištenja interneta. Prije no što su otkrivena računala su bila u pogonu oko četiri mjeseca. 

Nakon trodjedne pretrage otkrivena su iznad ormarića u sobi za trening, u području koje bi trebalo biti nedostupno zatvorenicima koji nisu pod nadzorom.  Vlasti su uređaje, sastavljene od komponenti iz odbačenih računala zrakoplovne tvrtke i školskih vlasti, našle pomoću kabela koji ih je povezivao s mrežom. 

Forenzička pretraga ustanovila je kako su čvrsti diskovi bili puni zlonamjernog softvera te kako su bili korišteni za podnošenje zahtjeva za izdavanjem kreditnih kartica, istraživanje poreznih prijevara, pretraživanje zatvoreničkih dosjea i pribavljanje dozvole za ulazak u područja ograničenog pristupa Uz to, pronađeni su članci o kućnoj izradi narkotika, plastike, eksploziva, kao i kreditne kartice. 

Tajnim računalima su pristupali pomoću legalnih zatvorskih. Jedan od zatvorenika zvao je svoju majku i slao joj SMS-ove. Upletena su bila ukupno njih petorica. Po otkrivanju tajnih računala prebačeni su u druge zatvore. 

Vlasti u Ohiju tvrde kako su već poduzele mjere ne bi li spriječile ponavljanje ovog neobičnog incidenta. 


Reci što misliš!