Sci-Tech

Svemir

Kina će u četvrtak lansirati svoj prvi teretni svemirski brod

Kina će u četvrtak lansirati svoj prvi teretni svemirski brod
AP Images

Kina će u četvrtak lansirati prvi teretni svemirski brod, što je korak naprijed prema cilju te zemlje da uspostavi stalnu svemirsku postaju s posadom do 2022., izvijestili su državni mediji

Kineski predsjednik Xi Jinping je unapređenje kineskoga svemirskog programa ocijenio prioritetom u jačanju nacionalne sigurnosti i obrane. 

Opskrbni svemirski brod Tianzhou-1 lansirat će se u 07.41 po mjesnom vremenu uz pomoć rakete Long March-7 Y2 iz Centra za lansiranje satelita Wenchang u južnoj pokrajini Hainan, izvijestila je u srijedu agencija Xinhua. 

Svemirski brod će pristati uz svemirski laboratorij Tiangong 2 ili Nebesku palaču 2, u kojoj su u listopadu prošle godine dvojica astronauta provela mjesec dana u sklopu najdulje kineske misije sa svemirskom posadom. Ondje su proveli više bioloških i medicinskih pokusa. 

Misija će pridonijeti važnom tehnološkom temelju za izgradnju kineske svemirske postaje, ističe Xinhua. 

Teretni svemirski brod može prevesti šest tona hrane i ostalih potrepština, dvije tone goriva te bez posade može letjeti tri mjeseca. 

Unatoč napretku, kada je posrijedi razvoj svemirskog programa u vojne, trgovačke i znanstvene svrhe, Kina u tom području još uvijek zaostaje za Rusijom i Sjedinjenim Državama. 

No ako Međunarodna svemirska postaja (ISS) završi s radom 2024. kako je predviđeno, Kina će biti jedina zemlja sa stalnom postajom u svemiru. Za dvije godine planiraju lansirati glavni modul nove postaje, koja bi trebala potpuno opremljena krenuti u rad 2022. godine. 

Kineski astronauti ne smiju raditi na ISS-u zbog odluke američkog Kongresa iz 2011., koji je zabrinut za američku nacionalnu sigurnost.

Kina planira dovesti čovjeka na Mjesec do 2024. te spustiti sondu na Mars 2021.

Reci što misliš!