Sci-Tech

Svemir

Kina 2019. počinje izgradnju svemirske postaje s osobljem

Kina 2019. počinje izgradnju svemirske postaje s osobljem
NASA

Kina 2019. počinje izgradnju stalne svemirske postaje s osobljem, nakon što je teretni svemirski brod Tianzhou-1 u četvrtak uspješno dovršio svoje prvo pokusno pretakanje goriva u orbiti, samo pet dana nakon pristajanja uz svemirski laboratorij Tiangong-2, izvijestili su u petak dužnosnici zaduženi za ovaj projekt

Thianzhou-1, prvi kineski teretni svemirski brod lansiran 20. travnja, nakon dva dana dovršio je prvo od triju planiranih pokušaja spajanja sa svemirskim laboratorijem Tiangongom-2, izvijestili su kineski državni mediji. 

Riječ je o prvome spajanju svemirske letjelice i svemirskog laboratorija.

U predstojeća dva mjeseca teretni svemirski brod bi trebao izvesti tri okretaja oko svemirskog laboratorija te spajanje s njim, testirajući pritom svaki put prilično zahtjevan proces nadolijevanja goriva.

Tianzhou-1 lansiran je prošli četvrtak na raketi Long March-7 Y2 iz svemirskoga lansirnog centra Wenchang u pokrajini Hainan na jugu zemlje.

Misija Tianzhou-1 označava završetak drugoga koraka kineske strategije 'u tri koraka' koja se odnosi na svemirski program s posadom te je ključan u ostvarivanju cilja uspostavljanja svemirske postaje do 2022.

Drugo spajanje će se izvesti iz drugog smjera, a cilj mu je testirati sposobnost teretnog broda za spajanje s budućom svemirskom postajom iz različitih smjerova.

U trećem spajanju Tianzhou-1 će upotrijebiti tehnologiju za brzo spajanje. Za uobičajeno spajanje potrebna su približno dva dana, no brzo spajanje bi trebalo potrajati samo šest sati.

Teretni brod ima ključnu ulogu u održavanju svemirske postaje i prijevozu namirnica i goriva u orbitu.

Kineska svemirska postaja vrlo vjerojatno neće biti na istoj razini na kojoj je ISS, što znači da se neće moći ići s jedne postaje na drugu.

Tiangong-2 mjeri 10,4 m u dužinu, promjera je 3,35 m i mase 8,600 kg. Planirani životni vijek postaje iznosi dvije godine. Sastoji se od triju osnovnih modula. Orbitalni modul namijenjen prihvatu astronauta ili, kako ih Kinezi nazivaju taikonautima, pod pritiskom je. Unutarnje korisne, takozvane "čiste" dimenzije modula za astronaute iznose 2,0 x 1,8 x 4,0 m. Na njegovoj prednjoj strani nalazi se APAS, univerzalna spojnica namijenjena prihvatu pilotiranih i nepilotiranih svemirskih brodova. 

"Najava je ovo ambicioznih težnja kineskog naroda i naše odlučnosti u tome da postanemo glavna svemirska sila", rekao je supervizor projekta Wang Zhaoyao na konferenciji za novinare održanoj u Pekingu. 

"Nakon dovršetka eksperimentalne faze svemirskih misija, krećemo u fazu razvoja i izgradnje, koja bi trebala trajati od 2019. do 2022.", kazao je.

Kinezi tvrde da će njihov boravak u svemiru imati isključivo mirotvoran karakter, no ranije su proveli protusatelitska testiranja. 


Reci što misliš!