Sci-Tech

Inovacije

Hrvatska 41. na listi od 128 najinovativnijih zemalja

Hrvatska 41. na listi od 128 najinovativnijih zemalja
Forbes

Hrvatska je 41. na listi 128 najinovativnijih zemalja, šest mjesta bolje nego prošle godine, pokazalo je UN-ovo izvješće objavljeno u četvrtak. Godišnje izvješće UN-ove organizacije za intelektualno vlasništvo za 2017. pokazuje da brzorastuća gospodarstva napreduju na listi kojom ipak dominiraju bogate zapadne zemlje na čelu sa Švicarskom

Od zemalja u okruženju, od Hrvatske su bolje Slovenija (32.) i Mađarska (39.), a lošije Rumunjska (42.), Crna Gora (48.), Makedonija (61), Srbija (62) i BiH (86). 

Švicarska od 2011. predvodi prvu "petorku" u kojoj su još Švedska, Nizozemska, SAD i Velika Britanija. Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Kuvajt neke su od zemalja koje su najviše napredovale u odnosu na 2016., stoji u desetom takvom izvješću UN-a.

"Švicarska ponovno osvaja zlatnu medalju, sedmu godinu zaredom, to je doista izvrsno postignuće", rekao je Francis Gurry, šef UN-ove organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Globalni inovacijski indeks zajedno izrađuju WIPO i dvije poslovne škole, INSEAD i koledž SC Johnson sa sveučilišta Cornell. Indeks se izračunava na temelju 81 indikatora i pokazuje konkurentnost zemalja.

Kina je u odnosu na 2016. porasla za tri, a Indija za šest mjesta na listi koja uzima u obzir političko okruženje, obrazovanje, infrastrukturu i poslovnu klimu. Ove su godine uvedeni novi faktori, inovacije u poljoprivredi i u sustavu proizvodnje hrane.

Slabe točke Kine, koja je na 22. mjestu, su tercijarno obrazovanje, regulatorno okruženje, kreativnost medija i zaštita manjinskih investitora. No, u brojnim područjima poput izvoza visoke thnologije, industrijskom dizajnu i sofisticiranosti poslovanja postigla je značajan napredak.

Indija raste sedmu godinu zaredom i u 2017. je zauzela 60. mjesto, iako birokacija i loša infrastruktura ostaju veliki izazovi, pokazalo je UN-ovo izvješće.


Reci što misliš!