Sci-Tech

Inovacije

Ribu i meso ćemo dobivati bez klanja životinja kroz 5 godina?

Ribu i meso ćemo dobivati bez klanja životinja kroz 5 godina?

VIDEO: Tehnologija uzgoja mesa iz matičnih stanica seli se iz znanstvenih laboratorija u prehrambenu industriju Silicijske doline

Startupi poput Memphis Meatsa, Hamton Creeka i Finless Foodsa, žele tehnologiju izrade mesa iz matičnih stanica dovesti na naše trpeze, jer smatraju da će takva hrana omogućiti unaprjeđenje čitavog čovječanstva, obzirom da će nas riješiti uzgoja i klanja životinja za proizvodnju mesa, piše VIDI.

Paralelno s razvojem tehnologije, ovi startupi se bave promoviranjem takve hrane, jer smatraju da će osim skaliranja proizvodnje za široku uporabu, podjednako važno, ako ne i važnije, biti promijeniti svijest ljudi o takvoj hrani. Oni stoga povremeno održavaju promocije u kojima pripremaju "uzgojeno meso" i nude ga na kušanje poznatim osobama iz politike, show businessa i medija te organiziraju "kuharske večeri", događanja na kojima poznati kuhari pripremaju jela s njihovim namirnicama.

Tvrtka Memphis Meats na taj je način prvo promovirala mesne okruglice, a nedavno i piletinu, za koju tvrde da se po okusu ne izdvaja od pravog mesa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tvrtka Hamton Creek, poznata po svojoj veganskoj majonezi, također se bavi razvojem tehnologije za proizvodnju mesa iz matičnih stanica te je za Wall Street Journal izjavila da će uskoro omogućiti uzgoj takvog mesa bez ikakvih invazivnih postupaka na životinjama poput uzimanja uzoraka krvi i tkiva. Pored toga navode kako će znatno ubrzati proizvodnju i pojednostaviti je, kako bi kupcima cijena takve hrane bila prihvatljiva, obzirom da bi vas danas jedan biftek uzgojen u laboratoriju koštao 18.000 dolara. Oni vjeruju da će se meso iz njihovog uzgoja naći u dućanima već iduće godine, no ne navode hoće li to biti po ovakvim astronomskim cijenama ili će u ponudi imati znatno povoljnije proizvode.

Tvrtka Finless Foods smatra kako je 2018. godina još prerano da bi se ovakva hrana mogla naći na slobodnom tržištu, jer će po njihovim procjenama ova tehnologija biti skalirana za industrijsku proizvodnju kroz nekih 6 godina. Zanimljivo je da Finless Food od matičnih stanica proizvodi riblje meso. Njihovi istraživači kažu da je upravo proizvodnja ribljeg mesa "in vitro" vrlo važna za očuvanje prirode i životinjskih vrsta, jer morski svijet najviše pati zbog prekomjernog i nekontroliranog izlova.

U svakom slučaju Silicijska dolina se očito ponovno budi, a sada nam osim poluvodiča želi ponuditi i nešto konkretno "za pod zub". Koliko će vremena proći dok se ovakva hrana pojavi u našim trgovinama zasad je teško reći, no sigurni smo da neće dugo trebati da ju svi počnemo konzumirati kao što danas jedemo GMO hranu koja je puno opasnija jer nikada ne možete biti 100% sigurni jesu li genetske promjene na njoj opasne po naš organizam.

Zagovaratelji laboratorijski uzgojene hrane kažu da će znatno smanjenje ili prestanak uzgoja životinja za klanje, činiti dobro i za okoliš, jer ti procesi imaju veliku ulogu u povećanju stakleničkih plinova i utjecaja na klimatske promjene.

Ne znamo koliko će vremena proći dok nam stignu replikatori poput onih iz Star Treka koji će nam proizvoditi gotovu hranu u našim domovima, no čini se da smo im sada puno bliže nego što mislimo.


Reci što misliš!