Sci-Tech

Biznis

Kazna Europske unije značajno umanjila Googleovu dobit

Kazna Europske unije značajno umanjila Googleovu dobit

U najnovijim financijskim rezultatima Googlea vidljiv je pad dobiti u odnosu na prošlu godinu, što je posljedica plaćanja 2,4 milijarde eura kazne u EU

Alphabet, krovna kompanija čiji daleko najveći dio prometa ostvaruje Google, objavila je poslovne rezultate za financijsko tromjesečje koje je završilo 30. lipnja, javlja Bug. Prihodi kompanije porasli su za oko 21% i zaustavili se na tek nešto više od 26 milijardi dolara. U istom je razdoblju neto dobit pala – od prošlogodišnjih 4,9 milijardi dolara spustila se na "samo" 3,5 milijardi.

No, ovi su rezultati ipak nadmašili očekivanja analitičara i investitora, jer su oni očekivali da će nedavno odrezana kazna Googleu u Europskoj uniji više utjecati na financijski rezultat.

U konačnici, da nije bilo spomenute kazne od 2,4 milijarde eura (oko 2,7 milijardi dolara), Alphabet bi ovaj kvartal završio s dobiti od 6,3 milijarde dolara, što bi bio porast od preko 28%. Najveći generator prihoda za Google, internetski oglasi, logično su i najveći pokretač prikazanoga rasta prihoda. Najviše su porasli prihodi od oglasa koji se plasiraju na mobilnim web stranicama, te na YouTubeu.


Reci što misliš!

 Izdvojeno