Sci-Tech

Društvene mreže

Širitelji lažnih vijesti ne mogu se više oglašavati na Facebooku

Širitelji lažnih vijesti ne mogu se više oglašavati na Facebooku

Facebook je proširio borbu protiv lažnih vijesti i pokušava onima koji ih šire ukinuti izvore financiranja

Facebook se protiv širenja lažnih vijesti na svojoj društvenoj mreži bori algoritmima koji ih prepoznaju, ulaganjima u veliki broj zaposlenika i suradnika koji provjeravaju istinitost vijesti, te blokiranjem plaćenih oglasa koji bi imali za cilj "boostati" objave sumnjivog sadržaja. Od sada će, pak, još proaktivnije krenuti u borbu protiv onih koji koriste ovu platformu za širenje neistinitih vijesti kojima je jedini cilj zavarati čitatelje, javlja Bug.
 
U ponedjeljak je na službenom Facebookovom blogu objavljeno kako će sustav prepoznavati stranice (Pages) koje često dijele objave označene kao lažne. Provjeru vijesti vrše servisi poput Snopesa i drugih relevantnih novinskih kuća, a kada neka Facebook stranica podijeli previše osporenih sadržaja trajno će joj biti onemogućena kupnja oglasa na Facebooku.

Time bi se trebala barem donekle zaustaviti epidemija širenja lažnih vijesti, kao i rast broja čitatelja koji bi mogli na ovaj način biti zavedeni da povjeruju u razne internetske prevare (hoax) ili političke vijesti kojima je cilj manipulirati biračima. Stranice koje na ovaj način budu izbačene iz programa oglašavanja moći će se u njega vratiti nakon što prestanu dijeliti lažne sadržaje, poručuju iz najveće svjetske društvene mreže.


Reci što misliš!