Sci-Tech

Društvene mreže

Hakiran Instagram, pokradeni podaci o korisnicima

Hakiran Instagram, pokradeni podaci o korisnicima
Pixabay.com

Iako se prije nekoliko dana pisalo kako je hakiranje Instagrama ograničeno na manji broj korisnika, sada ispada da je stvar daleko ozbiljnija

Protekloga tjedna doznalo se da su nepoznati hakeri uspjeli provaliti u korisničke račune nekolicine "celebrityja" na Instagramu, te odatle pokupiti njihove kontakt podatke – e-mail adrese i brojeve telefona. No, kako se tada tvrdilo da je riječ o napadu manjeg opsega koji je pogodio nekolicinu korisnika, i to onih s verificiranim računima, nismo tome pridavali veliku važnost.

Međutim, danas se doznaje kako su hakeri u napadu uspjeli pokupiti korisničke podatke s oko 6 milijuna Instagram računa, javlja Bug. Ta je informacija potvrđena kada su isti hakeri ponudili na prodaju bazu s tim podacima. Navedenoj se bazi može pristupiti uz plaćanje, a nudi čak i pretraživanje dostupnih podataka. Kako Instagram ima oko 700 milijuna korisnika, čini se da je u ovom napadu kompromitirano nešto manje od 1% korisničkih računa.

Iz Instagrama poručuju da su popravili propust koji je omogućio ovu krađu podataka, te da surađuju s policijom na otkrivanju počinitelja. Navode i da niti jedna lozinka ili drugi podaci s Instagrama nisu ukradeni. Međutim, svim korisnicima savjetuju da pripaze na sigurnost svojih računa i da prijave sve sumnjive aktivnosti poput čudnih dolaznih poziva, poruka ili e-mailova.


Reci što misliš!