Sci-Tech

Internet

Svaki četvrti korisnik Interneta u svijetu poseže za VPN-om

Svaki četvrti korisnik Interneta u svijetu poseže za VPN-om

Veliko globalno istraživanje pokazalo je da najviše korisnika VPN veza dolazi iz azijske regije, a slijedi je južnoamerički kontinent

Nedavno objavljeno istraživanje kuće GlobalWebIndex, koje prenosi Bug, bavi se navikama korištenja VPN-a (virtualnih privatnih mreža zaštićenih enkripcijom) kod internetskih korisnika u svijetu, kao i razlozima zbog kojih ljudi u različitim dijelovima svijeta pribjegavaju takvim rješenjima. Podaci prikupljeni istraživanjem pokazuju kako je svaki četvrti internetski korisnik u svijetu u posljednjih mjesec dana barem jednom uključio VPN kada je pristupao Internetu.

Najviše se razne VPN usluge koriste na računalima, a nakon njih slijede mobiteli, pa tableti. Od svih korisnika VPN-a, tri četvrtine njih ovakve programe pali najmanje jednom tjedno, dok oni koji VPN imaju na mobitelu svakodnevno ga koriste u 42% slučajeva.

Najčešće se VPN rješenja koriste u regiji Azija-Pacifik (30% korisnika), a slijede je Južna Amerika (23%), te Bliski Istok i Afrika (19%). Kad je riječ o Europi i SAD-u, tamo za VPN-om poseže 17% korisnika. Vodeće države po upotrebi VPN-a su i one kod kojih je prisutna oštrija cenzura internetskog sadržaja, poput Indonezije, Indije, Turske, Kine, Saudijske Arabije, Malezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada ih se upita za razloge korištenja VPN-a, korisnici u različitim regijama daju sasvim drugačije odgovore. U europskim i azijskim zemljama najčešće se VPN-ovi koriste kako bi se moglo pristupiti inače nedostupnim medijskim sadržajima. U zemljama u kojima su takvi sadržaji široko dostupni (poput SAD-a, Njemačke ili Kanade) osnovni je razlog korištenja VPN-a zaštita privatnosti i osiguravanje anonimnosti kod surfanja webom, dok u Rusiji korisnici kažu kako tome pribjegavaju da bi mogli preuzimati sadržaje s torrenta i ostalih tamo zabranjenih stranica.

Zanimljivo, velika većina VPN korisnika kaže da putem njega najčešće gleda neki oblik video sadržaja (TV ili streaming usluge), a čak 77% onih koji aktivno koriste VPN nisu pirati – već su aktivni pretplatnici na digitalne sadržaje.


Reci što misliš!