Sci-Tech

virtualna valuta

Bitcoin preskočio pet tisuća dolara!

Bitcoin preskočio pet tisuća dolara!

Unatoč tome što je države ne prihvaćaju, zabranjuju i upozoravaju na opasnosti, najpopularnija kriptovaluta nikad nije bila jača

Najveća i najpopularnija kriptovaluta na svijetu još jednom je obradovala sve one koji su u nju uložili, a izazvala udaranje glavom u zid onih koji nisu, ili su u međuvremenu svoje bitcoine prodali. Naime, jučer je zabilježen još jedan veliki skok cijene bitcoina na svjetskim mjenjačnicama, javlja Bug, pa je njegova vrijednost po prvi puta preskočila magičnu granicu od 5.000 američkih dolara (oko 31.600 kuna).

No, porast od oko 4.800 na 5.000 dolara nije sve što se dogodilo, jer je potražnja očito i dalje aktivna, pa se u trenutku nastanka ove vijesti cijena jednog bitcoina kreće na razini od oko 5.160 dolara (oko 32.700 kuna). Ovaj porast od preko 7% najveći je dnevni skok cijene u posljednja dva tjedna.

Bitcoin je, gledano iz današnje perspektive, u proteklih mjesec dana dobio na vrijednosti gotovo 75%. Razini od 5.000 dolara bio se približio samo jednom, da bi kasnije cijenu prema nižim vrijednostima pogurale odluke Kine i izjave bankara o bitcoinu kao "prevari". No, omiljena se kriptovaluta vratila snažnija no ikad.

Od početka godine njezina se vrijednost upeterostručila, potvrđujući kako je riječ o jednom od najvećih investicijskih trendova (da ne kažemo balona) u povijesti. Neki i dalje tvrde kako je riječ o prenapuhanoj situaciji koja će završiti loše, a drugi predviđaju da će vrijednost bitcoina dostići i 10.000 dolara u narednih 6 do 10 mjeseci.


Reci što misliš!