Sci-Tech

stem revolucija

Robotička liga Croatian Makers proširena na 500 škola i domova

Robotička liga Croatian Makers proširena na 500 škola i domova

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) proširuje robotičku ligu Croatian Makers na 500 škola i drugih odgojnih ustanova zbog velikog interesa škola, najavljeno je u subotu iz IRIM-a.

Croatian Makers liga započeta je prije 20 mjeseci kao pilot projekt u kojem je trebalo sudjelovati 30 škola, ali se ubrzo interes proširio najprije na 220 škola, pa početkom 2017. na 360 škola, da bi najnovije proširenje obuhvatilo 500 osnovnih škola, udruga, dječjih domova itd.

IRIM donira robote, edukaciju za nastavnike, kao i sustav natjecanja. Učitelji aktivnosti koriste unutar postojećih kurikula ili u izbornim predmetima, a sudjelovanje je institucionalizirano jer se ugovara s školama, kaže se.

Liga se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH. Poseban naglasak Lige je na jednakosti prilika: sudjelovanje za sve je potpuno besplatno, a oprema za sve jednake, a Liga se, kako se navodi,  jednako razvija u bogatijim i zapostavljenijim dijelovima Hrvatske.

U priopćenju se navodi izjava predsjednika IRIM-a Nenada Bakića da je Croatian Makers liga prvi veliki projekt IRIM-a na koji su se nastavili STEM revolucija i projekt ProMikro, koji provodi za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. "Ti projekti predstavljaju potpunu demokratizaciju razvoja digitalnih kompetencija, a iz nje su potekli i drugi napredni projekti kao što je napredno robotičko natjecanja WER, Internet stvari i drugo", rekao je Bakić te istaknuo da ova inicijativa pokazuje da u školama postoji stvarni i veliki interes za STEM edukacijom, te da se "veliki napredak može ostvariti i bez provođenju kurikulne reforme, te ju i olakšati".


Reci što misliš!