Sci-Tech

Internet

Osnivač World Wide Weba zabrinut za trenutno stanje interneta

Osnivač World Wide Weba zabrinut za trenutno stanje interneta

Osnivač World Wide Weba (WWW) Tim Berners-Lee otvoreno je progovorio o stanju interneta danas i bez obzira na to što se naziva optimistom za njegovu bližu i dalju budućnost, svejedno naglašava da u ovim trenucima problema ima pregršt te da se s njima sve teže nositi.

To se odnosi na pokušaje centralizacije interneta, lažne vijesti i širenje propagande.

"I dalje sam optimist, ali to se može opisati bolje na način da zamislite kako stojim na vrhu planine dok prema meni ide žestoka oluja, a ja se pridržavam jedino za klimavu ogradu. To trenutno tako izgleda, ta "klimava ograda" jedino je za što se možemo primiti, ali moramo je čvrsto držati i ne puštati dok oluja ne prođe", naglasio je Berners-Lee u razgovoru za britanski Guardian, prenosi ICT Business.

Okrenuo se potom problemima koje vidi u sve boljim algoritmima za oglašavanje, koji su redom u rukama najvećih kompanija poput Googlea ili Facebooka. Samo, čak ni one nisu bile spremne za sve što se dogodilo tijekom Brexita i predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Algoritme koji bi trebali plasirati oglase, iskoristilo se za plasiranje lažnih vijesti i propagande u svrhu ispunjenja političkih ciljeva. Vrijeme je da velike kompanije preuzmu odgovornost i počnu se rigoroznije nositi s time jer nitko drugi neće i ne može", tvrdi osoba koja je stvorila WWW.

Argument za tvrdnju da drugi neće pronalazi u činjenici da se trenutno vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa kroz aktualnog predsjednika FCC (Federal Communications Commission) trudi svim silama ukinuti neutralnost interneta (eng., net neutrality), posljednju obrane decentraliziranog interneta.

"Čovjek je bio na čelu Verizona, kompanije koja se odlučila blokirati Google Wallet u trenucima plasiranja svog konkurentskog proizvoda. Uz to, AT&T je blokirao Skype i slične alate kako bi zarađivao više novca od poziva. Neutralnost interneta to je spriječila i zato je bitna, bez nje će velike kompanije moći gušiti inovativnost, konkurenciju i onemogućavati ljude da imaju isti tretman na internetu", zaključuje Berners-Lee.


Reci što misliš!