Sci-Tech

Dr. Alois Mock-Europastiftung

Tomislav Zelić dobitnik ugledne nagrade za znanost Europske zaklade dr. Alois Mock

Tomislav Zelić dobitnik ugledne nagrade za znanost Europske zaklade dr. Alois Mock
Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatski germanist dr. Tomislav Zelić, s Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru dobitnik je ugledne međunarodne nagrade za znanost Europske zaklade Dr. Alois Mock u 2017. god. - "Wissenschftspreis dr. Alois Mock Europastiftung 2017".

Obavijest o izboru potpisuje predsjednik zaklade dr. Michael Spindeleger, bivši austrijski potpredsjednik vlade i ujedno ministar vanjskih poslova. U svom obrazloženju između ostalim izvanrednim znanstvenim postignućima sveučilišnoga profesora Zelića ističe se objavljivanje zbornika radova s međunarodnog i interdisciplinarnog skupa na temu "Europa? Kulturna povijest jedne ideje".

Europska zaklada dr. Alois Mock dodjeljuje nagrade istaknutim znanstvenicima koji istražuju europske vrijednosti. Zelić je prvi dobitnik iz područja humanističkih znanosti i iz Republike Hrvatske.

Dodjela nagrade održat će se 20. prosinca 2017. god. u Beču u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime.

Znanstvena istraživanja izv. prof. dr. sc. Tomislava Zelića, Ph.D. SAD, teže mediteranizmu prema europskoj književnosti i filozofiji. Zaposlen je na Odjelu za germanistiku Sveučilišta u Zadru od 2007. god. Doktorirao je na Columbia University u New Yorku 2009. god. Dobitnik je niz drugih počasti i stipendija. Autor je dviju znanstvenih monografija i dvadesesetak izvornih znanstvenih radova.

Urednik je četiri zbornika radova s međunarodnih znanstvenih skupova. Član je međunarodnog znanstvenog odbora časopisa za suvremenu njemačku književnost pod nazivom "Gegenwartsliteratur" kojeg objavljuje ugledni njemački nakladnik Stauffenburg. Član je predsjedništva Međunarodnog istraživačkog kruga Hermann Broch (IAB). Prvi je potpredsjednik Udruženja germanista jugoistočne Europe (SOEGV).

"Velika mi je čast i radost da sam dobitnik nagrade za znanost koja nosi ime 'dobroga Europljanina' i prijatelja Republike Hrvatske dr. Aloisa Mocka. Ova nagrada potiče me da proširim i produbim znanstvena istraživanja o europskim vrijednostima."


Reci što misliš!