Sci-Tech

u trajanju od pet godina

Na Ruđeru predstavljen projekt "BioProspecting Jadranskog mora“ vrijedan 37 milijuna kuna

Na Ruđeru predstavljen projekt
Zarko Basic/PIXSELL

Istraživački projekt "BioProspecting Jadranskog mora“, za koji su EU fondovi bespovratno dodijelili gotovo 37 milijuna kuna, predstavljen je u petak na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Projekt teži jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora. Cilj je dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, rečeno je na svečanosti koja je okupila brojne suradnike, znanstvene menadžere i predstavnike visokih političkih tijela.

Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u IRB-u i suradničkim ustanovama - javnim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Na projektu će biti zaposlene 22 osobe, od kojih 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Neki od njih postat će vodeći stručnjaci u tim područjima istraživanja, rekla je voditeljica projekta i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac.

Provedba projekta po prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, kazala je.

Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo, jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, istaknula je  Čož-Rakovac.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, do preuzimanja te funkcije i ravnatelj IRB-a Tome Antičić, rekao je kako nije dovoljno imati samo vrhunsku znanost, nego je potrebno ostvariti suradnju znanosti i gospodarstva.

Ova vlada je to prepoznala i podržava to, kazao je i dodao kako poznaje ekipu koja vodi projekt te da smatra da će hrvatska znanost i gospodarstvo profitirati od toga projekta.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric naveo je da je IRB nositelj dva od deset projekta izvrsnosti u Hrvatskoj te sudjeluje u pet njihovih projekata.

Za razliku od drugih projekta koji rade na povećanju kvalitete života, ovaj pomiče granice, on počinje sa znanstvenim istraživanjem, a očekujemo da završi s novim proizvodima, poručio je Petric.

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Dragan Jelić najavio je kako će do kraja godine biti pokrenut projekt koji će biti iznimno velika investicija za IRB. Ona će omogućiti gradnju novih zgrada, novu opremu i zapošljavanje novih istraživača, čiji će rezultat biti visoka dodana vrijednost.


Reci što misliš!