Sci-Tech

autori mladi zadarski stručnjaci

Meteo Adriatic- najdetaljnija mobilna aplikacija za vremensku prognozu

Meteo Adriatic- najdetaljnija mobilna aplikacija za vremensku prognozu

Zadarski tim mladih stručnjaka okupio se oko izrade mobilne aplikacije za vremensku prognozu za područje Hrvatske i regije i možemo sa sigurnošću reći da su već sad u prvoj izdanoj verziji napravili najbolju meteorološku aplikaciju na domaćem tržištu.

Marin Babajko, Šime Kalac i Ive Botunac kreativni su predstavnici mlade zadarske tvrtke UP Studio

Uz Daniela Lisicu koji je pomogao u dizajnu, marljivo su zadnjih mjeseci radili na izradi mobilne aplikacije, jedinstvenih funkcionalnosti prezentacije meteoroloških podataka, kakve još nije bilo na hrvatskom tržištu.

Meteo Adriatic je već u samom startu u manje od 24 sata od objave na Google Play, dosegao gotovo sam vrh po popularnosti meteoroloških aplikacija u regiji uz više od dvije tisuće pojedinačnih preuzimanja aplikacije u tom vremenskom razdoblju.

Pritom je aplikacija od korisnika ocijenjena više od 180 puta i dobila je do tog trenutka sve petice, bez ijedne ocjene 4 ili niže. Takvim startom se ne može pohvaliti baš mnogo mobilnih aplikacija, a posebice ne domaćih.

Samo ideju o projektu pokrenuo je autor meteorološkog projekta i portala MeteoAdriatic, i naš dugogodišnji suradnik Ivan Toman. Svi su podaci koje prikazuje aplikacija Meteo Adriatic zapravo produkti numeričkih modela atmosfere usavršavanih dugogodišnjim znanstvenoistraživačkim radom pod okriljem istoimenog projekta, poznatog već 11 godina na domaćem webu.


- Podaci koji se mogu pronaći u aplikaciji rezultat su rada kompleksnih matematičkih sustava, programiranih u cilju modeliranja ponašanja atmosfere u realnom vremenu i predviđanja njezinog stanja u nekom budućem trenutku - pojašnjava nam Ivan Toman i dodaje da se tako atmosfera zapravo može opisati nizom brojčanih vrijednosti koje predstavljaju njezine različite fizikalne osobine, primjerice temperaturu, vlažnost, brzinu vjetra i mnoge varijable njezina stanja.

- Na opisan matematički način dobiveni podaci, predviđeni za neki trenutak u budućnosti na nekom geografskom mjestu, dalje se procesiraju inteligentnim sustavima za dodatno rafiniranje. Pritom se nastoje smanjiti greške koja nastaju iz nesavršenosti matematičkih modela atmosfere, kako bi konačni podaci koji stižu u samu mobilnu aplikaciju bili što vjernija slika onoga što se stvarno može očekivati tijekom idućih nekoliko dana po pitanju vremenskih prilika. Ovaj dio inteligentnog poboljšavanja točnosti podataka prije objave u aplikaciji, smatra Toman, jedan je od ključnih elemenata cijelog sustava koji omogućuju aplikaciji Meteo Adriatic da se kvalitetom izdigne iznad sličnih produkata kao što su već vrlo popularni Accuweather, Yr.no i slični produkti.

No ono što aplikaciju Meteo Adriatic najviše svojom pojavom izdvaja od ostalih je jednostavan pregled svih meteoroloških karata niza numeričkih modela atmosfere koje se mogu naći na MeteoAdriatic web portalu.

Riječ je o impresivnoj kolekciji od preko tisuću različitih produkata s više od stotinu tisuća pojedinačnih karata koje se obnavljaju više puta dnevno. Ovo je svakako mogućnost koju nema niti jedna druga srodna aplikacija za Hrvatsku i bižu regiju.

U nekim od skorih ažuriranja, obećano nam je da će aplikacija imati i widget te mnogo novih funkcionalnosti, također još neviđenih na domaćem tržištu, a možda i šire.

Web prezentaciju same aplikacije možete vidjeti na ovom linku, te preuzeti za Android na Google Play-u, dok će verzija za IOS biti dostupna uskoro.
 


Reci što misliš!