Sci-Tech

softver

Stigla je velika nadogradnja popularnog playera – VLC 3.0

Stigla je velika nadogradnja popularnog playera – VLC 3.0
Promo

Jedan od najboljih programa za video reprodukciju dobio je značajnu nadogradnju i sijaset novih mogućnosti

VLC player, među naprednim korisnicima vjerojatno najpopularniji program za reprodukciju multimedijskih datoteka, dobio je sasvim novu inačicu. Velika nadogradnja dobila je oznaku VLC 3.0.0 i nadimak "Vetinari". Prva je ovo verzija VLC-a u "Vetinari" grani razvoja i dostupna je za preuzimanje na službenim stranicama neprofitne organizacije VideoLAN koja je izradila VLC player.

VLC 3.0.0 donosi pregršt noviteta koje su korisnici već duže vrijeme zahtijevali, piše Bug. Tako se među novim mogućnostima nalazi podrška za izravno "prebacivanje" reprodukcije videa na Google Chromecast uređaje, svakako dobrodošla novost za one koji video zapise s računala ili lokalne mreže i NAS-ova žele gledati na televizijskom ekranu.

Nadalje, tu je i defaultno hardversko dekodiranje videa za 4K i čak 8K razlučivosti, podrška za 10-bitni i HDR video, te za 360 video zapise i 3D audio s podrškom za do osam kanala. Spominju se i HDMI Audio passthrough opcija, prikaz BluRay izbornika i titlova, i još mnoštvo noviteta.

Zanimljivo, novi VLC će istovremeno biti dostupan za Windowse, macOS, Linux, ali i za mobitele, neovisno "vrte" li oni Android, iOS, ili Windowse. Nije na odmet spomenuti i da su sve inačice novog VLC-a sasvim besplatne za preuzimanje i korištenje.


Reci što misliš!